Live

Obama scapă de urmărirea penală privind rolul său în deschiderea investigației asupra unei posibile înțelegeri între Trump și Rusia

Data publicării:
Foto: Getty Images

Ministrul american al justiţiei, Bill Barr, a declarat luni că nu intenţionează să îl pună sub acuzare pe fostul preşedinte Barack Obama sau pe vicepreşedintele acestuia, Joe Biden, pentru rolul lor la începutul anchetei ruse, ceea ce l-a "surprins" pe Donald Trump, notează Agerpres, care citează AFP.

Investigaţiile asupra unei posibile înţelegeri secrete între Moscova şi echipa de campanie a miliardarului republican la prezidenţialele din 2016 au fost "o nedreptate gravă" şi au fost iniţiate "fără fundament legal", a estimat ministrul într-o conferinţă de presă.

Dar, "oricare ar fi fost nivelul de implicare" a lui Barack Obama şi Joe Biden în deschiderea acestor investigaţii, "nu cred, pe baza informaţiilor de care dispun în prezent", că ei riscă urmărirea penală, a adăugat Bill Barr.

Deranjat mai mult de doi ani de această anchetă - care s-a încheiat cu absenţa unor dovezi privind o înţelegere secretă -, Donald Trump s-a declarat mereu ca victima unei "vânătoare de vrăjitoare", pusă la cale de democraţi cu sprijinul simpatizanţilor din rândul poliţiei federale.

De câteva zile, el a reluat atacurile împotriva predecesorului său, vorbind destul de evaziv despre un "Obamagate" şi reclamând convocarea lui pentru o audiere în Senat. În acelaşi timp, îi cere socoteală fostului vicepreşedinte Joe Biden cu care se va înfrunta la prezidenţialele de la 3 noiembrie.

Bill Barr şi-a exprimat luni regretul că sistemul judiciar american a fost folosit "ca o armă politică" în cursul ultimilor ani şi a promis să pună capăt acestui "cerc vicios".

Pe viitor, "orice anchetă asupra unui candidat la prezidenţiale va trebui aprobată de mine", a anunţat ministrul, considerat, totuşi, unul dintre cei mai fideli apărători ai preşedintelui Trump.

Acesta din urmă a fost luat prin surprindere de afirmaţiile ministrului justiţiei.

"Sunt surprins, pentru că Obama ştia tot ce se petrecea", a spus el presei la Casa Albă. "Obama şi Biden erau la curent", a insistat liderul administraţiei de la Washington, deplângând "o justiţie cu două viteze".

"Penal sau nu, în orice caz a fost grav şi sunt mulţi indivizi implicaţi care ar trebui să plătească un preţ mare", a mai declarat el.

Editor: I. I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Biden îl ironizează pe Trump pentru datoriile adunate în urma proceselor: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”

„Vor distruge ţara. Nu avem de ales”. Trump amenință că va face cea mai mare deportare de migranți dacă va câștiga alegerile 

Ce va face Trump dacă ajunge iar la Casa Albă. Acesta și-a publicat ideile în revista Time: „De ce ar trebui noi să apărăm pe oricine?”

Biden îl ironizează pe Trump la cina corespondenților de la Casa Albă: Sunt un bărbat matur, într-o cursă împotriva unui copil de 6 ani

Partenerii noștri