Live

Oficial turc: Putin și Erdogan se vor implica în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan și vor discuta problema la Samarkan

Data publicării:
Erdogan și Putin. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Erdogan va discuta cu Putin despre recentele tensiuni și lupte care se dau între Armenia și Azerbaidjan, la momentul în care cei doi lideri se vor întâlni la Samarkan, săptămâna această, a declarat un înalt oficial turc, miercuri, citat de Reuters.

„Problema va fi discutată cu Putin pentru că rolul jucat de Rusia și Turcia în încheierea acestui război și munca realizată împreună care au urmat sunt evidente”, a spus oficialul turc sub rezeva anonimatului. 

„Turcia a deschis deja dialogul pentru a depăși această problemă dintre cele două țării. Situația aceasta trebuie încheiată înainte ca ea să degenereze”, a adăugat el.

Marți, cele două țări, aflate într-un conflict mai vechi, au reluat luptele la graniță. Miercuri, noi confruntări au erupt în ciuda intensificării eforturilor internaționale de a găsi o cale spre pace. Este vorba de cele mai dure ostilități între Armenia și Azerbaidjan de la războiul din 2020.

Întâlnirea dintre Putin și Erdogan, pe marginea summit-ului Organizației de Cooperare Shanghai, va avea loc, vineri, în Uzbekistan.

Nou conflict armat între Armenia și Azerbaidjan, la doi ani de la armistițiu

Noi lupte au izbucnit, miercuri, între trupele Azerbaidjanului și cele ale Armeniei, a anunțat ministerul armean, la o zi după ce zeci de militari au fost uciși în cele mai sângeroase lupte dintre statele vecine din 2020 până în prezent.

Cel puțin 49 de militari armeni și 50 de militari azeri au fost uciși marți, cele două părți învinovățindu-se reciproc pentru provocarea noilor lupte, față de care dictatorul rus, Vladimir Putin, a făcut un apel la calm.

Azerbaidjan a folosit artileria, mortiere și arme de calibru mic în atacul de miercuri dimineață, potrivit ministerului apărării azer.

„Situația de la granița Armenia-Azerbaidjan rămâne tensionată”, mai arată un comunicat de presă al ministerului, reiterând poziția Armeniei că Azerbaidjan a lansat agresiune asupra teritoriului.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut de-a lungul deceniilor care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991. Anul trecut, conflictul a escaladat până la violențe și atacuri armate – după 44 de zile de război, 5.000 de morți și zeci de mii strămutați, cele două țări au ajuns la un acord pentru un armistițiu mediat de Rusia, în care Armenia a fost forțată să renunțe la o parte semnificativă de teritoriu.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Medvedev îl amenință pe Zelenski: „Ar trebui lichidat după capitularea Kievului. E o țintă militară legitimă pentru noi”

Israelul le răspunde SUA și anunță că va extinde ofensiva în Rafah: Până distrugem Hamas și recuperăm ostaticii

Rușii anunță că au cucerit un sat din Luhansk și susțin că au ocupat poziții mai bune în regiune

Kremlinul anunță exerciţii nucleare la ordinul lui Putin. „Acesta va fi executat în intervalul de timp adecvat”

Partenerii noștri