Oficial turc: Putin și Erdogan se vor implica în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan și vor discuta problema la Samarkan

Data publicării:
Erdogan îi strânge mâna lui Putin
Erdogan și Putin. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Erdogan va discuta cu Putin despre recentele tensiuni și lupte care se dau între Armenia și Azerbaidjan, la momentul în care cei doi lideri se vor întâlni la Samarkan, săptămâna această, a declarat un înalt oficial turc, miercuri, citat de Reuters.

„Problema va fi discutată cu Putin pentru că rolul jucat de Rusia și Turcia în încheierea acestui război și munca realizată împreună care au urmat sunt evidente”, a spus oficialul turc sub rezeva anonimatului. 

„Turcia a deschis deja dialogul pentru a depăși această problemă dintre cele două țării. Situația aceasta trebuie încheiată înainte ca ea să degenereze”, a adăugat el.

Marți, cele două țări, aflate într-un conflict mai vechi, au reluat luptele la graniță. Miercuri, noi confruntări au erupt în ciuda intensificării eforturilor internaționale de a găsi o cale spre pace. Este vorba de cele mai dure ostilități între Armenia și Azerbaidjan de la războiul din 2020.

Întâlnirea dintre Putin și Erdogan, pe marginea summit-ului Organizației de Cooperare Shanghai, va avea loc, vineri, în Uzbekistan.

Nou conflict armat între Armenia și Azerbaidjan, la doi ani de la armistițiu

Noi lupte au izbucnit, miercuri, între trupele Azerbaidjanului și cele ale Armeniei, a anunțat ministerul armean, la o zi după ce zeci de militari au fost uciși în cele mai sângeroase lupte dintre statele vecine din 2020 până în prezent.

Cel puțin 49 de militari armeni și 50 de militari azeri au fost uciși marți, cele două părți învinovățindu-se reciproc pentru provocarea noilor lupte, față de care dictatorul rus, Vladimir Putin, a făcut un apel la calm.

Azerbaidjan a folosit artileria, mortiere și arme de calibru mic în atacul de miercuri dimineață, potrivit ministerului apărării azer.

„Situația de la granița Armenia-Azerbaidjan rămâne tensionată”, mai arată un comunicat de presă al ministerului, reiterând poziția Armeniei că Azerbaidjan a lansat agresiune asupra teritoriului.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut de-a lungul deceniilor care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991. Anul trecut, conflictul a escaladat până la violențe și atacuri armate – după 44 de zile de război, 5.000 de morți și zeci de mii strămutați, cele două țări au ajuns la un acord pentru un armistițiu mediat de Rusia, în care Armenia a fost forțată să renunțe la o parte semnificativă de teritoriu.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Motivul pentru care Mihai Mărgineanu și soția lui au fugit în Spania: Nici nu știi ce să zici: ”Mulți...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Dakota Johnson și Pedro Pascal, sărut pasional pe străzile din New York. Imaginile au fost surprinse în...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Soția lui Bruce Willis, despre cum s-a schimbat în bine viața ei de când a anunțat boala actorului: "O...