Live

Olaf Scholz dă asigurări că Germania nu va trimite trupe terestre sau avioane de luptă în Ucraina

Data publicării:
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia Images

Germania face ceea ce este "necesar" pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării unor tancuri Leopard, dar doreşte să împiedice o "escaladare către un război între Rusia şi NATO" şi nu va trimite trupe terestre sau avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, informează Agerpres.

"Este singurul principiu care garantează securitatea Europei şi a Germaniei într-o chestiune atât de periculoasă", a explicat Scholz, adresându-se Bundestagului după ce guvernul său a aprobat transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina şi a anunţat că autorizează alte state să ofere acestei ţări tancuri de acelaşi tip.

El a insistat însă că nu intră în discuţie o intervenţie aeriană sau terestră a Germaniei şi a NATO în Ucraina, asigurând că şi Washingtonul împărtăşeşte aceeaşi poziţie.

"Când a fost vorba despre zonele de excludere aeriană deasupra Ucrainei, l-am auzit pe preşedintele american afirmând că nu o vom face, că această poziţie nu s-a schimbat şi nu se va schimba, şi că în niciun caz nu vom trimite trupe la sol", a subliniat cancelarul german.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit lui Olaf Scholz, într-o discuţie telefonică, pentru autorizarea transferului tancurilor Leopard către Ucraina.

"Îi sunt sincer recunoscător lui Olaf Scholz şi tuturor prietenilor noştri în Germania", a scris Zelenski pe social media, subliniind că acest ajutor soseşte "la timp", când Ucraina are mare nevoie de tancuri occidentale.

Totuşi, potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, cele 14 tancuri pe care Germania le transferă Kievului într-o primă etapă vor fi operaţionale abia peste aproximativ trei luni, însă instruirea militarilor ucraineni pentru folosirea lor şi stabilirea rutelor de livrare vor începe rapid.

"Dar ceea ce este clar este că nu vom deveni parte în război, ne vom asigura de acest lucru", a mai spus Pistorius, vorbind în faţa comitetului pentru apărare din Bundestag.

Ucraina insistă să primească tancuri grele occidentale pentru a putea străpunge liniile ruseşti, fiindu-i insuficiente tancurile de care dispune după 11 luni de război. Ucraina avea înaintea invaziei ruse circa 900 de tancuri, toate de concepţie sovietică. De atunci, a mai primit din partea ţărilor europene, în special din Polonia, circa 300 de tancuri T-72, de asemenea un model sovietic aflat în dotarea armatei ucrainene, şi în plus a capturat în luptă sute de tancuri folosite de armata rusă.

Potrivit responsabililor de la Kiev, armata ucraineană are nevoie de sute de tancuri occidentale pentru a desfăşura o contraofensivă majoră şi a elibera teritoriile ocupate de trupele ruse.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba le-a cerut astfel aliaţilor Ucrainei să formeze o "coaliţie a tancurilor" şi să ofere ţării sale cât mai multe arme de acest fel.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spun serviciile secrete americane despre Putin: „Este cuprins de o frică paranoică”

Rușii au început să folosească linia ferată către Crimeea, construită în teritoriile anexate ca alternativă la podul Kerci

Germania acuză Rusia de un atac cibernetic "intolerabil": "Vor exista consecințe"

Putin vrea să îl pedepsească pe Șoigu și s-a întâlnit la Moscova cu cel care a vrut mereu să-i ia locul ministrului

Partenerii noștri