Live

Părinții unui copil de 4 luni refuză o operație care i-ar putea salva viața de teama transfuziilor cu sânge de la oameni vaccinați

Data actualizării: Data publicării:
Părinţii copilului nu vor ca sângele folosit pentru transfuzii, la operaţie, să provină de la persoane vaccinate. Foto: Profimedia Images

Părinții unui bebeluş de 4 luni, din Noua Zeelandă, au refuzat să accepte o operație pe inimă, care ar putea salva viața copilului, deoarece se tem că medicii îi vor face transfuzii cu sânge de la oameni vaccinaţi. Părinţii anti-vaccinişti au fost daţi în judecată de Departamentul pentru Sănătate, care cere ca aceştia să fie decăzuţi din drepturi, scrie The Guardian.

Copilul a fost diagnosticat cu stenoză pulmonară valvulară, o afecţiune pentru care, în mod normal, se intervine chirurgical la scurt timp după naştere. Însă părinţii bebeluşului au refuzat să-şi dea acordul pentru operaţie. Ei şi-au explicat motivele într-un interviu pentru o platformă anti-vaccinistă.

"Nu vrem (transfuzii n.r.) cu sânge viciat de vaccinare. Aici tragem linie. În rest, suntem de acord cu tot ceea ce vor medicii să facă", a spus tatăl copilului.

Departamentul pentru Sănătate a cerut luni ca părinţii să fie decăzuţi din drepturi, iar copilul să fie încredinţat unui tutore care să îşi dea acordul pentru operaţie.

"Decizia de a trimite această cerere la tribunal a fost făcută cu interesul copilului în minte. Pentru că problema ţine acum de tribunal, nu vom mai face alte comentarii", a spus directorul interimar al Departamentului, Mike Shepard.

Astăzi, în timpul primei înfăţişări, un grup de aproximativ 100 de antivaccinişti au protestat în faţa tribunalului. Sue Grey, avocata părinţilor, a declarat că aceştia nu vor decât cea mai bună îngrijire posibilă pentru copilul lor.

"Deoarece clienţii mei sunt catalogaţi drept adepţi ai teoriilor conspiraţiei, poziţia lor (a Departamentului pentru Sănătate n.r.) este că tot ceea ce spun poate fi ignorat", a spus aceasta.

Reprezentanţii centrului de transfuzii din capitala Noii Zeelande spun că temerile părinţilor şi ale antivacciniştilor sunt nefondate.

"Tot sângele este filtrat în procesul de donare, iar orice urmă (de vaccin n.r.) care mai rămâne nu prezintă niciun fel de risc pentru cel care îl primeşte. Nu separăm sau etichetăm sângele în funcţie de statutul privind vaccinarea pentru COVID-19 al donatorului", se arată într-un comunicat al instituţiei, care adaugă şi că nu există nicio dovadă că vaccinarea ar afecta calitatea transfuziilor.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rafila: „Epidemia de rujeolă evoluează în continuare în România”. Care este încurajarea ministrului

Ce vaccinuri sunt recomandate copiilor și de ce

Grupul Digi a primit încă o recunoaștere pentru campania "Avem același sânge"

INSP: Scădere îngrijorătoare a acoperirii vaccinale. Epidemia de rujeolă este o consecinţă a mişcării antivacciniste

Partenerii noștri