Live

Pașaport diplomatic. Un model pentru România

Data actualizării: Data publicării:

Unul dintre cele mai prospere state din Uniunea Europeană poate fi o sursă de inspirație pentru viitorul societății românești. Ce avem de învățat din experiența daneză ne spune Soren Jensen, ambasadorul Regatului Danemarcei la București, invitat la Pasaport Diplomatic.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Recent, Parlamentul European a avut o analiză despre țara noastră iar concluzia a fost că statul de drept din România nu este pe calea cea bună. Din cât cunoașteți România și politicienii români, până acum, vedeți vreun fel de interes pentru acest gen de recomandări făcute de UE?

Soren Jensen, ambasadorul Regatului Danemarcei la București: Vreau în primul rând să spun că sunt foarte fericit să fiu aici în România. Cred că România are mult potențial, este o țară mare, are un rol important și trebuie să joace un rol mai mare în Europa și trebuie să găsească echilibrul corect pentru a juca acest rol și în Europa. Un alt lucru este faptul că o democrație este zgomotoasă. Nu este neobișnuit pentru o democrație să facă mult zgomot și se dezbate mult și uneori și aceste dezbateri pot fi dure. Cred că, ce este mai dificil și mai colțuros de șlefuit la o democrație așa de nouă cum este România, este faptul că discuțiile pot fi ceva mai dure. Și asta vedem și noi în România. Dacă îmi permiți să folosesc o expresie din basmele lui Hans Christian Andersen, de care sunt sigur că a auzit foarte multă lume din România, cred că România va trece de la ceva considerat „rățușca cea urâtă", la „lebăda cea mare și frumoasă", pentru că aveți de toate aici. Aveți potențial să deveniți o țară interesantă cu adevărat. Dar dacă menționezi lucruri precum criticile aduse de UE sistemului judiciar, dar și de alții, aș spune partenerii vestici ai României, care sunt îngrijorați de lucrurile care se întâmplă aici, inclusiv la nivel de sistem juridic.

Interviul integral pe care ambasadorul Danemarcei, Soren Jensen, l-a acordat pentru Digi24, poate fi urmărit în această seară, de la 22:30, la emisiunea Paşaport diplomatic.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ambasadorul Israelului: Sancțiunile care vin spre Iran nu sunt suficiente. Trebuie să acționăm mai puternic pentru a preveni războiul

Cum reușește mica marină a Ucrainei să creeze probleme uriașei flote ruse. „Am forțat agresorul să părăsească o zonă de 25.000 de km2”

20 de ani în NATO. Ce a învățat România odată cu intrarea în cea mai puternică Alianță și ce așteptări au românii în continuare

„Propaganda rusă are destul succes în Europa de Sud-Est, în special în Balcani”. Și China este interesată de regiune

Partenerii noștri