Live

Pentagonul acuză Turcia că pune în pericol soldații americani și se declară "profund îngrijorat"

Data actualizării: Data publicării:
Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului face acuzații grave la adresa Turciei. Foto: Profimedia Images

Pentagonul a acuzat Turcia că pune în pericol trupele americane cu sediul în Siria, după ce atacurile aeriene au vizat baze folosite de forțele americane și de luptători kurzi susținuți de SUA, a declarat, miercuri seara Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. El a completat că este „profund îngrijorat”, scrie Agerpres care citează Reuters. Ankara a lansat operaţiunile aeriene în weekend, ca răzbunare după atacul de săptămâna trecută din Istanbul soldat cu șase morți.

Pentagonul susţine că atacurile aeriene ale Turciei în nordul Siriei au ameninţat siguranţa personalului militar american, iar escaladarea situaţiei a periclitat ani de progres de luptă împotriva militanţilor grupării Stat Islamic.

Declaraţii reprezintă cea mai puternică condamnare din partea Statelor Unite a operaţiunilor aeriene ale Turciei din ultimele zile împotriva unei miliţii kurde din nordul Siriei, informează Reuters.

„Recentele atacuri aeriene din Siria au amenințat în mod direct siguranța personalului american care lucrează în Siria cu parteneri locali pentru a învinge ISIS și pentru a menține custodia a peste zece mii de deținuți ISIS”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă al Forţelor Aeriene Pat Ryder.

SUA au aproximativ 900 de soldaţi în Siria, cei mai mulți în nord-estul ţării, care colaborează cu Forţele Democratice Siriene (SDF) conduse de luptători kurzi din YPG în eforturile de combatere a ultimelor forțe ale grupării Stat Islamic.

Ankara a lansat operaţiunile aeriene în weekend, ca răzbunare după atacul de săptămâna trecută din Istanbul soldat cu șase morți și peste 80 de răniți şi pe care autoritățile turce l-au pus pe seama YPG. Atacul, însă, nu a fost revendicat, iar PKK şi YPG au negat orice implicare.

Totuși preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că operaţiunile aeriene ale Turciei sunt doar începutul şi că va lansa o operaţiune terestră la momentul potrivit, după aceste atacuri cu caracter de represalii.

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A apărut în public la o lună după ce a fost stropit cu acid și i-a lăsat mască pe toți! Imagini greu de privit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turcia creşte cu 24% taxa pentru navele care trec prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele

În ce relații e Turcia cu Occidentul. Ambasadorul american face dezvăluiri după ce Ankara a vorbit de "legăturile fantastice cu Rusia"

Locuitorii din Grecia şi Turcia, sfătuiţi să rămână în case din cauza caniculei

Avioanele F-16 şi bazele lor din afara Ucrainei vor fi ţinte pentru Rusia dacă efectuează misiuni de luptă

Partenerii noștri