Live

Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost împușcat mortal în Spania

Data actualizării: Data publicării:
Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său Mi-8. Foto: Captură Twitter

Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat în Ucraina, în luna august 2023, cu tot cu elicopterul său de luptă Mi-8, a fost împușcat mortal în orașul La Villajoyosa din Spania, relatează Il Corrispondente, care citează presa spaniolă. 

Kuzminov a fost trimis în Ucraina în octombrie 2022 pentru a-și îndeplini sarcinile care i-au fost atribuite în cadrul a ceea ce s-a numit „Operațiunea militară specială”. El a servit între Mariupol și Berdiansk, pilotând un elicopter de transport Mi-8 cu un echipaj de trei persoane.

În aceea perioadă, serviciile de informații militare ucrainene promiteau piloților ruși care dezertau 500.000 de dolari, o nouă identitate și o viață strălucitoare în Europa. Într-un interviu pentru Serviciul de informaţii al armatei ucrainene (GUR), el a povestit cum și-a construit planul și cum l-a dus la final. 

„Am contactat serviciile de informații ucrainene, le-am explicat situația mea, după care ei mi-au oferit această posibilitate: 'Vino, îți garantăm siguranța, îți garantăm noi documente, îți garantăm o compensație financiară'”.

Pilotul rus afirma că a pus la punct ulterior celelalte detalii împreună cu agenții de informații ucraineni, inclusiv un traseu de zbor. 

Pe 9 august 2023, după ce a decolat de pe aeroportul din Kursk cu destinația regiunea Harkov, la aproximativ 20 de kilometri de graniță, a zburat la o altitudine extrem de joasă, sub pragul de detecţie al radarelor, după care a aterizat pe un aerodrom din Ucraina.

Potrivit relatării de la acea vreme a şefului GUR, Kirilo Budanov, ceilalţi militari ruşi care formau echipajul elicopterului pe care-l pilota Kuzminov nu aveau cunoştinţă de planurile sale, iar după aterizare au încercat să fugă şi au fost ucişi de militarii ucraineni, potrivit Agerpres.

Budanov a mai declarat atunci că serviciul său a reuşit de asemenea să scoată din Rusia familia pilotului dezertor.

Asasinarea lui Maxim Kuzminov

După ce s-a predat Ucrainei, Kuzminov a ales să se stabilească în Spania. Pe 13 februarie, în orașul La Villajoyosa, din Alicante, el a fost împușcat de 12 ori și apoi călcat cu mașina.

Presa spaniolă a relatat ulterior că în posesia lui Kuzminov au fost găsiți 100.000 de euro, iar autoritățile susțin că ar fi vorba despre o reglare de conturi între bande.  

Identitatea victimei a fost confirmată de un oficial al Gărzii Civile spaniole care investighează cazul, citat de Il Corrispondente.

Moartea pilotului a fost confirmată publicaţiei Kiev Post de un reprezentant al serviciului militar de informaţii ucrainean (GUR), în timp ce o altă sursă din cadrul aceluiaşi serviciu a declarat publicaţiei Ukrainska Pravda că pilotul a fost împuşcat, iar în apropierea domiciliului acestuia din Spania a fost găsită o maşină calcinată ce pare să fi fost folosită de asasini.

 

Editor : A.R. | C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski spune că se duc „lupte crâncene” în Harkov, la graniţa cu Rusia. Mii de civili au fost evacuați

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

România livrează Ucrainei curent electric, după ce bombardamentele ruse au afectat sistemul energetic ucrainean

Ucrainenii anunță că au „stopat” avansul rușilor din Harkov. ISW: Rușilor le lipsește capacitatea de manevră pentru a încercui Harkovul

Partenerii noștri