Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost împușcat mortal în Spania

Data actualizării: Data publicării:
maxim kuzminov
Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său Mi-8. Foto: Captură Twitter

Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat în Ucraina, în luna august 2023, cu tot cu elicopterul său de luptă Mi-8, a fost împușcat mortal în orașul La Villajoyosa din Spania, relatează Il Corrispondente, care citează presa spaniolă. 

Kuzminov a fost trimis în Ucraina în octombrie 2022 pentru a-și îndeplini sarcinile care i-au fost atribuite în cadrul a ceea ce s-a numit „Operațiunea militară specială”. El a servit între Mariupol și Berdiansk, pilotând un elicopter de transport Mi-8 cu un echipaj de trei persoane.

În aceea perioadă, serviciile de informații militare ucrainene promiteau piloților ruși care dezertau 500.000 de dolari, o nouă identitate și o viață strălucitoare în Europa. Într-un interviu pentru Serviciul de informaţii al armatei ucrainene (GUR), el a povestit cum și-a construit planul și cum l-a dus la final. 

„Am contactat serviciile de informații ucrainene, le-am explicat situația mea, după care ei mi-au oferit această posibilitate: 'Vino, îți garantăm siguranța, îți garantăm noi documente, îți garantăm o compensație financiară'”.

Pilotul rus afirma că a pus la punct ulterior celelalte detalii împreună cu agenții de informații ucraineni, inclusiv un traseu de zbor. 

Pe 9 august 2023, după ce a decolat de pe aeroportul din Kursk cu destinația regiunea Harkov, la aproximativ 20 de kilometri de graniță, a zburat la o altitudine extrem de joasă, sub pragul de detecţie al radarelor, după care a aterizat pe un aerodrom din Ucraina.

Potrivit relatării de la acea vreme a şefului GUR, Kirilo Budanov, ceilalţi militari ruşi care formau echipajul elicopterului pe care-l pilota Kuzminov nu aveau cunoştinţă de planurile sale, iar după aterizare au încercat să fugă şi au fost ucişi de militarii ucraineni, potrivit Agerpres.

Budanov a mai declarat atunci că serviciul său a reuşit de asemenea să scoată din Rusia familia pilotului dezertor.

Asasinarea lui Maxim Kuzminov

După ce s-a predat Ucrainei, Kuzminov a ales să se stabilească în Spania. Pe 13 februarie, în orașul La Villajoyosa, din Alicante, el a fost împușcat de 12 ori și apoi călcat cu mașina.

Presa spaniolă a relatat ulterior că în posesia lui Kuzminov au fost găsiți 100.000 de euro, iar autoritățile susțin că ar fi vorba despre o reglare de conturi între bande.  

Identitatea victimei a fost confirmată de un oficial al Gărzii Civile spaniole care investighează cazul, citat de Il Corrispondente.

Moartea pilotului a fost confirmată publicaţiei Kiev Post de un reprezentant al serviciului militar de informaţii ucrainean (GUR), în timp ce o altă sursă din cadrul aceluiaşi serviciu a declarat publicaţiei Ukrainska Pravda că pilotul a fost împuşcat, iar în apropierea domiciliului acestuia din Spania a fost găsită o maşină calcinată ce pare să fi fost folosită de asasini.

 

Editor : A.R. | C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri