Live

Premierul Slovaciei spune că Ucraina e sub controlul total al SUA: „Nu este o ţară independentă şi suverană”

Data publicării:
Robert Fico a acuzat Ucraina că este una dintre cele mai corupte ţări din lume. FOTO: Profimedia Images

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat sâmbătă că „Ucraina nu este o ţară independentă şi suverană”, ci este „sub controlul şi influenţa totală a Statelor Unite” şi a repetat că ţara sa nu îi va furniza arme, relatează AFP, citată de News.ro.

Slovacia este membră a NATO, dar are una dintre cele mai pro-ruse guvernări din Uniunea Europeană.

Premierul slovac urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său ucrainean, Denis Şmîhal, într-un oraş de la graniţa dintre cele două ţări.

„Îi voi spune că sunt împotriva aderării Ucrainei la NATO şi că voi pune veto. Acest lucru (aderarea Ucrainei la NATO - n.r.) ar declanşa cel de-Al Treilea Război Mondial, nici mai mult, nici mai puţin”, a declarat el la postul public de televiziune RTVS.

Fico a acuzat Ucraina că este una dintre cele mai corupte ţări din lume

El a adăugat că vrea să-i confirme lui Denis Şmîhal că „nu va primi arme de la armata şi statul slovac”. De asemenea, Fico a acuzat Ucraina că este una dintre cele mai corupte ţări din lume: „Dumnezeu ştie unde dispare ajutorul care vă este trimis”.

În opinia sa, conflictul de doi ani cu Rusia nu are o soluţie militară, iar Ucraina va trebui să renunţe la părţi din teritoriul său: „Va trebui să existe un fel de compromis, care va fi foarte dureros pentru ambele părţi. Ce mai aşteptăm? Ca ruşii să plece...? Este nerealist”, a afirmat Fico.

Potrivit unui raport 2023 al think-tank-ului Globsec din Bratislava, mai puţin de jumătate dintre slovaci (40%) cred că Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iohannis și Ciolacu condamnă „actele extremiste” după ce premierul slovac Robert Fico a fost împușcat: „Nu au nicio justificare”

SUA anunță că mai trimit încă 2 miliarde de dolari Ucrainei, în condițiile în care situația de pe front devine tot mai dificilă

Lupte dure pe frontul din Harkov. Ucrainenii îi resping pe ruși la Vovcensk. Putin spune că trupele Moscovei își îmbunătățesc pozițiile

Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022. Ce i-a cerut Putin lui Zelenski

Partenerii noștri