Live

Galerie Foto Preşedintele Dumei din Rusia vrea ruperea acordului de delimitare maritimă cu Norvegia, ca răspuns la situația din Svalbard

Data publicării:
Exploatare de cărbune a companiei rusești de stat Arktikugol Trust în Svalbard. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin, a cerut marţi ca Moscova să ia în considerare ruperea acordului de delimitare maritimă cu Norvegia, ca răspuns la blocarea tranzitului de mărfuri spre arhipelagul arctic norvegian Svalbard, relatează AFP.

Comisia pentru afaceri externe a Dumei "va examina această problemă (denunţarea acordului maritim - n.r.) şi apoi îi va informa pe deputaţi", a declarat şeful Dumei, potrivit site-ului camerei inferioare a parlamentului federal rus.

Rusia şi Norvegia, doi actori majori în regiunea Arctică bogată în zăcăminte naturale, au încheiat în 2010 un acord privind delimitarea frontierelor lor maritime în Marea Barents, punând capăt astfel unei vechi dispute de 40 de ani, scrie Agerpres.

Galerie foto cu orașul minier sovietic Pyramiden din Svalbard, abandonat în 1998

 

Acest acord, ratificat în 2011, a fost salutat drept un nou început în raporturile dintre cele două ţări, dar relaţiile lor s-au deteriorat considerabil de atunci, în special în urma invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie.

În acest context, Rusia a acuzat Oslo că a împiedicat la sfârşitul lunii iunie tranzitul pe teritoriul său a unei încărcături destinate să aprovizioneze minerii ruşi instalaţi în arhipelagul acrtic norvegian Svalbard, ameninţând să riposteze.

Norvegia s-a apărat, spunând că nu a încălcat niciun acord şi că Moscova ar putea aproviziona comunitatea rusă care locuieşte în Svalbard pe alte căi.

Situat la aproximativ 1.000 kilometri de Polul Nord, Svalbard este guvernat printr-un tratat atipic, încheiat în 1920 la Paris.

Acesta recunoaşte suveranitatea Norvegiei, dar garantează de asemenea rezidenţilor statelor semnatare, în număr de 46 la ora actuală, între care şi Rusia, libertatea de a exploata resursele naturale "pe picior de egalitate".

Sub incidenţa acestei prevederi, de decenii, Rusia - iar înaintea ei URSS - extrage cărbune într-unul dintre cele mai nordice locuri de pe planetă.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a folosit în Ucraina un agent chimic, acuză SUA: "Nu este un incident izolat"

SUA anunță sute de sancțiuni împotriva companiilor care ajută Rusia. Multe dintre ele sunt chineze

Ucraina pregăteşte șapte noi acorduri de securitate, inclusiv cu SUA. Zelenski: „Ne vor sprijini până aderăm la NATO”

Economia Iranului e un dezastru după decenii de sancțiuni, iar Rusia ar putea avea aceeași soartă: „Un avertisment pentru Putin”

Partenerii noștri