Live

Prigojin s-ar fi oferit să îi dezvăluie Ucrainei unde poate ataca trupele ruseşti. Ce a cerut la schimb

Data actualizării: Data publicării:
Evgheni Prigojin și Vladimir Putin. Colaj foto: Profimedia Images

Evgheni Prigojin a spus că îi va dezvălui armatei Ucrainei unde poate ataca trupele ruseşti, dacă ucrainenii îşi retrag forţele din oraşul asediat Bahmut, unde mercenarii Wagner înregistrau pierderi masive, susţine The Washington Post, potrivit News.ro.

Liderul grupului paramilitar Wagner a făcut oferta spre sfârşitul lunii ianuarie. Conform unor documente secrete americane care au ajuns pe platforma de mesagerie Discord, Prigojin a transmis propunerea unor persoane de contact din cadrul direcţiei de informaţii militare a Ucrainei, cu care a menţinut comunicaţii secrete pe durata războiului.

El a spus că, în situaţia în care comandanţii Ucrainei îşi retrag soldaţii din zona Bahmut, el va oferi Kievului informaţii despre poziţiile trupelor ruse, pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a le ataca.

Prigojin i-a apostrofat public pe comandanţii militari ruşi, despre care susţine că nu au reuşit să-i echipeze şi să-i aprovizioneze forţele, care au oferit sprijin vital efortului de război al Moscovei. Dar el este şi un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, care ar putea considera o trădare oferta lui Prigojin.

Doi oficiali ucraineni au confirmat că Prigojin a vorbit de mai multe ori cu direcţia de informaţii ucraineană, cunoscută sub numele de HUR. Un oficial a spus că Prigojin a făcut nu doar o dată oferta cu privire la Bakhmut, însă Kievul a respins-o pentru că oficialii nu au încredere în Prigojin şi au considerat că propunerile sale ar putea fi lipsite de sinceritate.

Un oficial american a afirmat că există îndoieli similare la Washington cu privire la intenţiile lui Prigojin.

Într-un interviu pentru The Washington Post în această lună, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a confirmat contactele cu Prigojin. “Aceasta este o chestiune de informaţii militare”, a spus el. Liderul ucrainean s-a opus, de asemenea, difuzării publice a informaţiilor clasificate şi a spus că după părerea sa scurgerile de documente au fost benefice Rusiei.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spun serviciile secrete americane despre Putin: „Este cuprins de o frică paranoică”

Rușii au început să folosească linia ferată către Crimeea, construită în teritoriile anexate ca alternativă la podul Kerci

Ambasadorul Canadei: România nu trebuie să se considere o țară mică în fața unei amenințări mari. Întreaga Alianță ar fi în spatele ei

Mai mulţi ruşi şi belaruşi aleși voluntari pentru Jocurile Olimpice de la Paris au primit mail că nu mai sunt acceptați

Partenerii noștri