Live

Putin discută cu Xi Jinping, liderul Iranului, premierul Indiei și alți șefi de stat în prima apariție internațională de după rebeliune

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin discută cu liderii Indiei, Chinei, Iranului la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai. Foto: Profimedia Images

Lideri de stat, inclusiv Vladimir Putin, Xi Jinping și Ebrahim Raisi s-au reunit marți într-un summit virtual al țărilor eurasiatice, găzduit de premierul indian Narendra Modi, transmite CNN.

Reuniunea de o zi, care are loc online, a Organizației de Cooperare de la Shanghai marchează prima apariție a lui Putin pe scena mondială în cadrul unui summit internațional de când a dezamorsat o rebeliune armată a grupului de mercenari Wagner la sfârșitul lunii trecute - considerată în general ca fiind cea mai importantă amenințare la adresa puterii sale cu care s-a confruntat autocratul.

Există așteptări ca summitul să îi ofere lui Putin o scenă pentru a proiecta o imagine de putere și pentru a reasigura partenerii Moscovei - și, prin extensie, întreaga lume - că el rămâne ferm în control.

Este, de asemenea, o oportunitate pentru organismul fondat de China și Rusia de a-și extinde sfera de acțiune - cu includerea așteptată a Iranului și un pas spre primirea aliatului ferm al Moscovei, Belarus - a doua extindere în istoria de peste două decenii a grupului.

În discursul de deschidere, Modi a lăudat OCS ca fiind o „platformă importantă pentru pace, prosperitate și dezvoltare în întreaga regiune eurasiatică”.

„Noi nu vedem OCS ca pe un cartier extins, ci ca pe o familie extinsă. Securitatea, dezvoltarea economică, conectivitatea, unitatea, respectul pentru suveranitate și integritate teritorială și protecția mediului sunt pilonii viziunii noastre pentru OCS”, a spus el.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Președinta Georgiei a blocat prin veto adoptarea „legii rusești” care a scos zeci de mii de oameni în stradă

Toate activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile Deutsche Bank din Rusia au fost puse sub sechestru

„Vom apăra viguros ce este al nostru”. Filipinele avertizează China că nu va ceda la presiunile sale militare

Rusia acuză Ucraina că a atacat regiunea Belgorod cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane

Partenerii noștri