Putin discută cu Xi Jinping, liderul Iranului, premierul Indiei și alți șefi de stat în prima apariție internațională de după rebeliune

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Vladimir Putin discută cu liderii Indiei, Chinei, Iranului la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai. Foto: Profimedia Images

Lideri de stat, inclusiv Vladimir Putin, Xi Jinping și Ebrahim Raisi s-au reunit marți într-un summit virtual al țărilor eurasiatice, găzduit de premierul indian Narendra Modi, transmite CNN.

Reuniunea de o zi, care are loc online, a Organizației de Cooperare de la Shanghai marchează prima apariție a lui Putin pe scena mondială în cadrul unui summit internațional de când a dezamorsat o rebeliune armată a grupului de mercenari Wagner la sfârșitul lunii trecute - considerată în general ca fiind cea mai importantă amenințare la adresa puterii sale cu care s-a confruntat autocratul.

Există așteptări ca summitul să îi ofere lui Putin o scenă pentru a proiecta o imagine de putere și pentru a reasigura partenerii Moscovei - și, prin extensie, întreaga lume - că el rămâne ferm în control.

Este, de asemenea, o oportunitate pentru organismul fondat de China și Rusia de a-și extinde sfera de acțiune - cu includerea așteptată a Iranului și un pas spre primirea aliatului ferm al Moscovei, Belarus - a doua extindere în istoria de peste două decenii a grupului.

În discursul de deschidere, Modi a lăudat OCS ca fiind o „platformă importantă pentru pace, prosperitate și dezvoltare în întreaga regiune eurasiatică”.

„Noi nu vedem OCS ca pe un cartier extins, ci ca pe o familie extinsă. Securitatea, dezvoltarea economică, conectivitatea, unitatea, respectul pentru suveranitate și integritate teritorială și protecția mediului sunt pilonii viziunii noastre pentru OCS”, a spus el.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri