Live

Galerie Foto După 40 de ani, războiul din insulele Falkland rămâne "o rană deschisă" pentru Argentina - GALERIE FOTO

Data actualizării: Data publicării:
Fregata britanică HMS Antelope explodează în golful San Carlos din Insulele Falkland, pe 25 mai 1982. Sursa foto: Profimedia Images

Amintirea războiului din insulele Falkland reprezintă "o rană deschisă" în Argentina, a declarat ambasadorul țării în Marea Britanie.

Javier Figueroa a descris conflictul referitor la suveranitatea insulelor drept ridicol, comparându-l cu relația din Coreea de Nord și Sud.

Majoritatea tinerilor din Marea Britanie nu știu că "țara lor a avut un conflict cu Argentina în Atlanticul de Sud", spune el, citat de BBC.

Vorbind cu agenția de știri PA News, ambasadorul Argentinei a explicat că, deși războiul din 1982 s-a încheiat acum 40 de ani, în țara sa "rămâne o problemă emoțională".

Suveranitatea insulelor nu este o chestiune de actualitate în opinia publică britanică, însă păstrează "vizibilitate uriașă în rândul publicului argtentinian și al clasei politice", mai spune Figueroa.

Javier Figueroa a spus că războiul "este încă o rană - o rană deschisă" în Argentina - situația "nu are doar însemnătate emoțională, cât și politică".

"Situația insulelor Malvine (numele argentinian pentru insulele Falkland) are prioritate maximă în politica externă a Argentinei", spune ambasadorul.

El a descris situația drept "elefantul din cameră" în privința relațiilor britanico-argentiniene, și spune că vrea să repornească discuțiile privind suveranitatea cu guvernul britanic.

"Este incredibil că după 40 de ani avem o situație asemănătoare cu cea din peninsula coreeană în Atlanticul de Sud, este ridicol", spune Figueroa.

Ambasadorul spune că aniversarea conflictului este "o oportunitate de a omagia" cei aproape 1000 de oameni care au murit într-un conflict despre care el cred că a fost "aproape stupid".

El a mai spus că felul în care războiul este amintit în Argentina s-a schimbat de la căderea dictaturii militare, care privea rezultatul ca fiind rușinos și încerca să ascundă recunoașterea veteranilor.

Războiul din insulele Falkland

Pe 2 aprilie 1982, Argentina a invadat insulele Falkland, un teritoriul britanic din Atlanticul de Sud.

Argentina susținea că a moștenit insulele de la Spania în secolul 19 și intenționa să le recupereze. Marea Britanie, care deținea insulele de peste 150 de ani, a ales să lupte, declanșând un război scurt, care a durat 74 de zile.

În luptele care au urmat, aproximativ 655 de soldați argentinieni și 255 de soldați britanici și-au pierdut viața, precum și trei locuitori ai insulelor Falkland.

Forțele britanice au redobândit controlul asupra insulelor Falkland pe 14 iunie 1982.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Javier Milei promite că va recupera Insulele Malvine din mâinile britanicilor. „Vom avea un plan de acțiune clar”

Insulele Falkland, motiv de discuții între Uniunea Europeană și Regatul Unit. O gafă la nivel înalt a aprins spiritele

Argentina cere negocieri cu privire la Insulele Falkland, Marea Britanie refuză

Partenerii noștri