Live

Republica Moldova exclude ca Rusia să aibă vreun rol în soluționarea disputei cu Transnistria

Data publicării:
Oleg Serebrian. Foto: Profimedia Images

Cel mai important negociator al Republicii Moldova în soluţionarea disputei de trei decenii cu Transnistria, teritoriul separatist pro-rus, a exclus, duminică, orice rol al Rusiei în găsirea unei soluţii atât timp cât această ţară este angajată în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a făcut aceste declaraţii la postul naţional de radio, în timp ce guvernul pro-european al Republicii Moldova continuă eforturile de a-şi asigura aderarea la Uniunea Europeană.

Premierul ţării a declarat, sâmbătă, că nou-numitul ministru al afacerilor europene va conduce echipa Republicii Moldova în discuţiile de aderare, pentru care au dat undă verde liderii Uniunii Europene, luna trecută.

Serebrian a spus că procesul de negociere 5+2 privind reglementarea diferendului transnistrean, în vigoare de 20 de ani, din care fac parte Rusia şi Ucraina, precum şi Statele Unite şi Uniunea Europeană ca observatori - nu ar putea servi la nimic atât timp cât Rusia îşi va continua invazia.

„Revenirea la acest format pentru o reglementare paşnică depinde de îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Kiev”, a spus el. „Nu a fost desfiinţat oficial, dar este îngheţat”. Puţine progrese ar putea fi de aşteptat pentru moment cu privire la „al treilea coş” al discuţiilor, ce tratează viitorul statut al Transnistriei

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a mai declarat că prioritatea Republicii Moldova pentru 2024 este integrarea treptată în UE. Preşedinta Maia Sandu, care denunţă invadarea Ucrainei de către Rusia, a cerut un rol mai mare pentru UE în rezolvarea conflictului cu Transnistria.

Premierul Dorin Recean a anunţat, sâmbătă, într-o prezentare video, că secretara de stat Cristina Gherasimov va ocupa funcţia de ministru al integrării europene şi negociator-şef în negocierile privind aderarea la UE.

Gherasimov va conduce, de asemenea, un nou Birou de Integrare Europeană dedicat continuării acestor discuţii. Numirea ei, şi cea a noului ministru de externe, Mihail Popşoi, au urmat demisiei de săptămâna trecută a lui Nicu Popescu.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin cere triplarea producției de armament: Doar așa Rusia va rămâne cu un pas înaintea Ucrainei în război

R. Moldova vrea să interzică activitatea partidului fugarului Ilan Șor până după alegerile prezidențiale

Lupte dure pe frontul din Harkov. Ucrainenii îi resping pe ruși la Vovcensk. Putin spune că trupele Moscovei își îmbunătățesc pozițiile

Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022. Ce i-a cerut Putin lui Zelenski

Partenerii noștri