Live

Un tribunal din Moscova decide încarcerarea lui Oleg Navalnîi, fratele opozantului Aleksei Navalnîi

Data publicării:
Decizie de încarcerare pentru Oleg Navalnîi, fratele lui Aleksei Navalnîi Foto: Profimedia Images

Un tribunal din Moscova a ordonat vineri ca Oleg Navalnîi, fratele principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, să fie închis, într-un dosar denunţat de susţinătorii lor drept încă un exemplu de persecuţie politică în Rusia, relatează agenția France-Presse, preluată de Agerpres.

Această decizie a fost pronunţată în lipsă, autorităţile neştiind unde se află Oleg Navalnîi, pe care îl bănuiesc că ar fi plecat în străinătate.

În august 2021, Oleg Navalnîi a primit o pedeapsă cu un an de închisoare cu suspendare pentru încălcarea normelor de sănătate legate de coronavirus, după ce i-a chemat pe ruşi la o manifestaţie în care să ceară eliberarea fratelui său, închis de mai bine de un an.

Pentru că nu a anunţat serviciile penitenciare unde se află, aşa cum prevede sentinţa, instanţa a decis vineri să înlocuiască pedeapsa cu suspendare cu închisoarea cu executare, a explicat pe Twitter avocatul său, Nikos Paraskevov.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, care l-au citat vineri pe preşedintele tribunalului, Oleg Navalnîi s-a dus în Cipru în septembrie şi de atunci nicio informaţie cu privire la întoarcerea sa în Rusia nu a mai ajuns la autorităţi.

Oleg, fratele mai mic a lui Aleksei Navalnîi, l-a susţinut întotdeauna activ pe acesta din urmă în lupta sa ca principal opozant al Kremlinului, noteză AFP. El însuşi a fost în închisoare. În 2014, Oleg şi Aleksei Navalnîi au fost condamnaţi într-un dosar de „fraudă” ce a implicat compania franceză de cosmetice Yves Rocher şi o firmă condusă de cei doi fraţi. În timp ce atunci fratele mai mare a primit o pedeapsă cu suspendare, Oleg Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare, pedeapsă pe care a executat-o în întregime, până la eliberarea sa, în iunie 2018.

Aleksei Navalnîi a acuzat întotdeauna autorităţile ruse că îl iau pe fratele său „ostatic” în dorinţa lor de a-i împiedica ambiţiile politice.

La începutul anului 2021, Aleksei Navalnîi a fost încarcerat la întoarcerea sa din Germania, țară unde timp de mai multe luni s-a refăcut după o tentativă de otrăvire cu noviciok atribuită Kremlinului.

Oleg Navalnîi a jurat atunci că nu-și va lăsa copiii să trăiască într-un „stat poliţienesc” unde „oamenii sunt trimişi la închisoare pentru că au spus adevărul” și de atunci cere neobosit în mass-media şi pe reţelele sociale eliberarea fratelui său.

Aleksei Navalnîi este încă în spatele gratiilor şi chiar riscă acum o nouă pedeapsă de 10 ani de închisoare, după deschiderea, marți, a unui nou proces împotriva sa.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Tragedie! Un campion a anunțat că fiul său în vârstă de 15 luni a murit: ”Prietenul meu e fără viață. Vă rog, ajutați-mă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc a vizitat Veneția, fiind prima sa călătorie de la începutul anului din cauza problemelor de sănătate

Doi jurnaliști ruși au fost arestați pentru „extremism”, fiind acuzați că au lucrat pentru Fundația lui Aleksei Navalnîi

Rusia vrea să interzică o „mișcare separatistă” care nu există (The Moscow Times)

Un jurnalist rus care realiza videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi a fost arestat pentru „extremism”

Partenerii noștri