Live

Video&Foto Rușii au distrus un liceu din Lugansk. Clădirea, din secolul al XIX-lea, a rezistat celor două războaie mondiale

Data actualizării: Data publicării:
Clădirea distrusă de ruși. Foto:ZN.UA/Telegram

Autoritățile ucrainene din regiunea de est a Ucrainei, Lugansk, au transmis că forțele ruse au distrus clădirea liceului Lisichansk din secolul al XIX-lea, care a fost construită de arhitecți belgieni.

Clădirea era  una dintre cele mai frumoase școli din Ucraina.

Clădirea liceului. Foto: ZN.UA/Telegram

De altfel, liceul era în topul cele mai bune 100 de școli din Ucraina și a supraviețuit celor două războaie mondiale.

Unitatea școlară era localizată în localitatea Lisichansk, care se află pe linia frontului de luptă dintre ucraineni și ruși din Donbas. 

În ciuda promisiunilor Rusiei că ân atacul său împotriva Ucrainei vizează doar așezări militare, ucrainenii sunt uciși în atacuri asupra școlilor, spitalelor, magazinelor și fabricilor. Doar în prima lună de război, potrvit biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, rușii au distrus 202 de școli ucrainene. 

La începutul lunii trecute,Ministerului Educației din Ucraina anunța că bilanțul a crescut, iar rușii bombardaseră 518 unități de învățământ din Ucraina, 72 dintre acestea fiind distruse în totalitate.

Clădirea liceului. Foto: ZN.UA/Telegram

Lisichansk este un un oraș din raionul Sievierodonetsk din regiunea Lugansk. Este situat la aproximativ 115 km de Lugansk. Populația sa este de aproximativ 100 de mii de locuitori, conform estimărilor din 2021.

În timpul URSS-ului, orașul era printre cele mai mari centre industriale din regiunea Lugansk. A păstrat acest statut mult timp după ce Ucraina a devenit independentă în 1991, dar în 2010, majoritatea fabricilor importante au fost închise, ceea ce duce la concedieri masive.

În timpul conflictului pro-rus din 2014 din Ucraina, orașul a fost capturat la începutul lunii aprilie de separatiștii pro-ruși. La 22 iulie 2014 , presa ucraineană raporta că separatiștii „au părăsit masiv Lisichansk” cu „mașini confiscate de la populație”.

În cele 68 de zile de când armata lui Vladimir Putin a invadat Ucraina,  orașul Lisichansk a fost bombardat puternic din forțele ruse. Unele dintre cele mai intense lovituri au avut loc la sfârșitul lunii martie și au distrus zeci de clădiri rezidențiale.

Citește și: Două nave rusești din Marea Neagră au fost distruse cu drone Bayraktar. Ucraina: „Efectuau misiuni de recunoaștere la gurile Dunării”

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina. Organizatorii spun că au ţinut cont de situația de pe frontul ucrainean

Estonia acuză Rusia că îi încalcă spațiul aerian prin interferenţe GPS. O companie aeriană și-a anulat zborurile către estul Estoniei

Momentul în care rușii atacă Odesa cu muniție cu dispersie. Cel puțin cinci oameni au fost uciși și peste 30 sunt răniți

„Banii europeni curg în continuare în Rusia”: Tomac cere UE să investigheze firmele care „finanțează războiul absurd al lui Putin”

Partenerii noștri