Live

Rușii din străinătate descoperă că banii lor sunt „toxici”, chiar dacă nu se află pe lista sancțiunilor

Data publicării:
Ruble rusești. Foto: Profimedia Images

Eevgheni Cicivarkin, un magnat al telecomunicațiilor care a fugit din Rusia în 2008 și a devenit proprietar de restaurant la Londra, este de mult un susținător vocal al Ucrainei. Dar fondurile lui au fost blocate de o bancă elvețiană, iar cazul lui nu este singular, relatează Reuters.

Împreună cu soția, Tatiana Fokina, multimilionarul spune că a trimis patru camioane cu echipamente medicale și de protecție în Polonia pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, după invazia rusă din 24 februarie. Cicivarkin spune că a condus el însuși primul camion.

Dar antreprenorul în vârstă de 48 de ani, un vechi critic al președintelui rus Vladimir Putin, a spus că unul dintre conturile sale bancare elvețiene a fost înghețat. Cicivarkin a refuzat să spună despre ce bancă este vorba.

Cicivarkin face parte dintr-un număr tot mai mare de ruși care trăiesc în străinătate și care întâmpină probleme în accesarea propriilor bani, chiar dacă nu sunt ținta directă a sancțiunilor occidentale.

Reuters a intervievat nouă ruși care trăiesc în străinătate, precum și pe managerii bunurilor lor, avocați, consilieri fiscali, brokeri imobiliari și de artă. Concluzia este că sancțiunile occidentale menite să pedepsească cercul apropiat al lui Putin îi ating, de asemenea, pe deținătorii de pașapoarte rusești.

Patru ruși care trăiesc în străinătate și care au dublă cetățenie au spus că băncile le îngheață conturile sau plățile din Londra, Zurich și Paris. Un imigrant bogat din Londra a spus că a început să facă cumpărături cu numerar.

Doi manageri de averi și un avocat au spus că cererile pentru conturi bancare ale clienților ruși au fost respinse. Băncile au spus că iau măsuri de precauție suplimentare cu banii rușilor. Și trei brokeri au spus că unele tranzacții imobiliare și cu obiecte de artă au fost suspendate.

Un avocat canadiano-american a spus că clienților săi ruși le este frică să plece în călătorii internaționale de teamă să nu fie opriți la vamă, deoarece băncile occidentale aruncă o mare suspiciune asupra banilor rusești, chiar și asupra donațiilor către organizații caritabile. Pașapoartele duble nu mai oferă căi de ieșire ca pe vremuri.

„Am de-a face cu ruși care nu pot ieși din hoteluri, cu studenți care nu au bani deoarece cardurile lor de credit nu au valoare”, a spus Bob Amsterdam, partener fondator al firmei de avocatură Amsterdam & Partners, cu sediul la Washington și Londra.

„Băncile refuză conturile bancare rusești, își închid ușile în fața rușilor. Firmele de avocatură de top din Londra și-au închis porțile în fața rușilor”, a adăugat Amsterdam.

„În prezent, tot ce este rusesc este toxic, ceea ce înseamnă că toată lumea încearcă să fie extrem, extrem de atentă în ceea ce privește clienții ruși”, a spus un avocat care are dublă cetățenie, rusă și britanică, și care conduce o firmă de avocatură în Zurich.

Reuters a relatat luna aceasta că autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene le-au spus unor bănci să verifice tranzacțiile tuturor clienților ruși și belarusi, inclusiv rezidenților UE.

Unii administratori de avere din Europa au încercat să se distanțeze de consecințele economice și politice. Julius Baer, din Elveția a început luna aceasta să blocheze noi afaceri cu clienții ruși, au declarat două surse familiare cu operațiunile. CEO-ul UBS, Ralph Hamers, a spus că toți deținătorii de pașapoarte rusești au devenit practic „semi-sancționați”.

Julius Baer a spus că nu acceptă noi clienți ruși cu domiciliul în Rusia, dar continuă să deservească clienții ruși existenți „în conformitate cu toate legile, reglementările sau sancțiunile aplicabile”.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Geoană, întrebat dacă România ar trebui să trimită Ucrainei sisteme Patriot: E o decizie pur internă, nu intervenim noi de la NATO 

Primul politician transgender din Rusia a anunțat că revine la genul său inițial: „Am realizat că sunt bărbat în postul mare”

Ce părere au chinezii despre Vladimir Putin: „Mi s-a părut mereu foarte frumos”/ „Trebuie respectat”

Zelenski e în Harkov, cel mai fierbinte punct al frontului. În timp ce mii de femei și copii erau evacuați, rușii "îi vânau" cu drone

Partenerii noștri