Rușii din străinătate descoperă că banii lor sunt „toxici”, chiar dacă nu se află pe lista sancțiunilor

Data publicării:
Guvernul rus trebuie să achite miercuri 117 milioane de dolari pentru două dintre obligaţiunile denominate în dolari. Foto: Profimedia Images
Ruble rusești. Foto: Profimedia Images

Eevgheni Cicivarkin, un magnat al telecomunicațiilor care a fugit din Rusia în 2008 și a devenit proprietar de restaurant la Londra, este de mult un susținător vocal al Ucrainei. Dar fondurile lui au fost blocate de o bancă elvețiană, iar cazul lui nu este singular, relatează Reuters.

Împreună cu soția, Tatiana Fokina, multimilionarul spune că a trimis patru camioane cu echipamente medicale și de protecție în Polonia pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, după invazia rusă din 24 februarie. Cicivarkin spune că a condus el însuși primul camion.

Dar antreprenorul în vârstă de 48 de ani, un vechi critic al președintelui rus Vladimir Putin, a spus că unul dintre conturile sale bancare elvețiene a fost înghețat. Cicivarkin a refuzat să spună despre ce bancă este vorba.

Cicivarkin face parte dintr-un număr tot mai mare de ruși care trăiesc în străinătate și care întâmpină probleme în accesarea propriilor bani, chiar dacă nu sunt ținta directă a sancțiunilor occidentale.

Reuters a intervievat nouă ruși care trăiesc în străinătate, precum și pe managerii bunurilor lor, avocați, consilieri fiscali, brokeri imobiliari și de artă. Concluzia este că sancțiunile occidentale menite să pedepsească cercul apropiat al lui Putin îi ating, de asemenea, pe deținătorii de pașapoarte rusești.

Patru ruși care trăiesc în străinătate și care au dublă cetățenie au spus că băncile le îngheață conturile sau plățile din Londra, Zurich și Paris. Un imigrant bogat din Londra a spus că a început să facă cumpărături cu numerar.

Doi manageri de averi și un avocat au spus că cererile pentru conturi bancare ale clienților ruși au fost respinse. Băncile au spus că iau măsuri de precauție suplimentare cu banii rușilor. Și trei brokeri au spus că unele tranzacții imobiliare și cu obiecte de artă au fost suspendate.

Un avocat canadiano-american a spus că clienților săi ruși le este frică să plece în călătorii internaționale de teamă să nu fie opriți la vamă, deoarece băncile occidentale aruncă o mare suspiciune asupra banilor rusești, chiar și asupra donațiilor către organizații caritabile. Pașapoartele duble nu mai oferă căi de ieșire ca pe vremuri.

„Am de-a face cu ruși care nu pot ieși din hoteluri, cu studenți care nu au bani deoarece cardurile lor de credit nu au valoare”, a spus Bob Amsterdam, partener fondator al firmei de avocatură Amsterdam & Partners, cu sediul la Washington și Londra.

„Băncile refuză conturile bancare rusești, își închid ușile în fața rușilor. Firmele de avocatură de top din Londra și-au închis porțile în fața rușilor”, a adăugat Amsterdam.

„În prezent, tot ce este rusesc este toxic, ceea ce înseamnă că toată lumea încearcă să fie extrem, extrem de atentă în ceea ce privește clienții ruși”, a spus un avocat care are dublă cetățenie, rusă și britanică, și care conduce o firmă de avocatură în Zurich.

Reuters a relatat luna aceasta că autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene le-au spus unor bănci să verifice tranzacțiile tuturor clienților ruși și belarusi, inclusiv rezidenților UE.

Unii administratori de avere din Europa au încercat să se distanțeze de consecințele economice și politice. Julius Baer, din Elveția a început luna aceasta să blocheze noi afaceri cu clienții ruși, au declarat două surse familiare cu operațiunile. CEO-ul UBS, Ralph Hamers, a spus că toți deținătorii de pașapoarte rusești au devenit practic „semi-sancționați”.

Julius Baer a spus că nu acceptă noi clienți ruși cu domiciliul în Rusia, dar continuă să deservească clienții ruși existenți „în conformitate cu toate legile, reglementările sau sancțiunile aplicabile”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri