Live

Scholz cere Serbiei să impună sancțiuni Rusiei. Vucici: „Avem o poziție diferită. Nu credem că sancțiunile sunt eficiente”

Data publicării:
Olaf Scholz și Aleksandar Vucici. Foto: Profimedia

Președintele sârb Aleksandar Vucici pare să respingă presiunile cancelarului german Olaf Scholz pentru ca Serbia să se alăture sancțiunilor UE împotriva Rusiei, spunând că nu crede că sancțiunile sunt „eficiente”, relatează Reuters.

„Cancelarul Scholz a cerut într-un mod foarte hotărât, clar şi ferm Serbiei să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei”, a spus Vucici în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Scholz.

El a vorbit despre „situaţia specifică” a Serbiei în această chestiune, în primul rând din cauza problemei Kosovo, fostă provincie sârbă care şi-a proclamat independenţa în 2008 şi pe care Belgradul, cu susţinerea Rusiei la ONU, nu o recunoaşte.

Vucici a subliniat, de asemenea, legăturile economice, în special în domeniul energetic, şi relaţiile tradiţionale foarte apropiate cu Rusia.

„În ceea ce privește sancțiunile, avem o poziție diferită... Ne amintim de sancțiunile (împotriva Serbiei) și nu credem că sancțiunile sunt eficiente”, a spus Vucici.

„Noi ne aşteptăm ca aceste sancţiuni să fie susţinute de toate ţările candidate la aderarea la UE”, a spus, la rândul său, Olaf Scholz, potrivit Agerpres.

„Este important să depunem eforturi ca un număr tot mai mare de ţări să se alăture sancţiunilor, pentru că ele sunt instrumentul, împreună cu livrările de arme, care va ajuta Ucraina să-şi determine viitorul”, a adăugat el.

Serbia rămâne singura ţară europeană care nu a impus sancţiuni Rusiei.

În chestiunea Kosovo, preşedintele sârb a spus că este prima dată când aude că „recunoaşterea reciprocă” este condiţia unei aderări la UE.

„Până în prezent am auzit vorbindu-se de o normalizare generală a relaţiilor” între Belgrad şi Pristina, a spus e.

„Este de neconceput ca două ţări care nu se recunosc reciproc să devină membre ale UE”, a spus Olaf Scholz la Pristina, prima etapă a turneului său în regiune.

„Ceea ce este necesar acum este să rămânem dedicaţi procesului de dialog şi să obţinem progrese", a spus el la Belgrad.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Salarii de mii de dolari și pașapoarte rusești. Cum convinge Rusia cetățeni cubanezi să lupte pe frontul din Ucraina (BBC)

SUA anunță că Ucraina va folosi ajutorul american pentru o nouă contraofensivă: „Va recuceri teritoriul pe care rușii l-au ocupat”

Șeful diplomației poloneze crede că Putin „nu e atât de nesăbuit” încât să atace o țară NATO

Rusia se infiltrează tot mai profund în Africa, în stil neocolonial. „Consilieri” ai Kremlinului și arme rusești au ajuns în Niger

Partenerii noștri