Live

Șeful Agenției pentru Energie Atomică avertizează: Nu putem continua "să ne bazăm pe noroc" pentru a evita un accident nuclear

Data actualizării: Data publicării:
Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de mai multe ori de la rețeaua electrică. Foto: Profimedia

Nu putem continua "să ne bazăm pe noroc" pentru a evita un accident nuclear la Zaporojie, a avertizat directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, pentru CNN.

Negocierile dintre Kiev și Moscova pentru stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare de la Zaporojie continuă, dar între timp directorul organului de supraveghere nuclear al ONU avertizează asupra potențialelor consecințe.

"Nu putem continua să ne bazăm pe noroc pentru a evita un accident nuclear", a declarat miercuri directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, pentru CNN.

Grossi a spus că negocierile continuă, dar a avertizat că "aceasta este o zonă de luptă activă, prin urmare, a ajunge la parametrii conveniți nu este atât de ușor de obținut".

Directorul AIEA a făcut precizări despre întâlnirea din Turcia pe care a avut-o cu o delegație rusă și despre discuția de marți cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

"Avem discuții cu amândouă părțile. Nu sunt de acord cu afirmațiile că nu facem niciun progres, cred că facem. Desigur, vorbim despre ceva care este foarte dificil. Acesta este războiul. Acesta este război adevărat și zona de protecție pe care o propun este tocmai pe linia frontului, pe linia în care ambii adversari sunt în contact. Dar mergem înainte cred și sper că episoade traumatizante precum cele din weekendul trecut ne pot ajuta, în mod paradoxal, să mergem mai departe, în sensul că oamenii trebuie să realizeze că nu putem continua să ne bazăm pe noroc pentru a evita un accident nuclear", a spus Grossi.  

Întrebat cine "se joacă cu focul", făcând referire la afirmațiile sale de duminică, după exploziile puternice care au zguduit centrala nucleară, Grossi a răspuns: "Este foarte greu să identificăm din interiorul centralei cine face asta. Scopul nostru principal este să încetăm acest lucru, nu să intrăm într-un joc de atribuire". 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Salarii de mii de dolari și pașapoarte rusești. Cum convinge Rusia cetățeni cubanezi să lupte pe frontul din Ucraina (BBC)

Șeful diplomației poloneze crede că Putin „nu e atât de nesăbuit” încât să atace o țară NATO

Rusia se infiltrează tot mai profund în Africa, în stil neocolonial. „Consilieri” ai Kremlinului și arme rusești au ajuns în Niger

Rusia anunță că a mai cucerit o localitate din estul Ucrainei

Partenerii noștri