Live

Șeherezada, super-iahtul de 700 de mil. $ acostat în Toscana care i-ar aparține lui Putin. Misterul din jurul lui este tot mai adânc

Data actualizării: Data publicării:
Iahtul Șeherezada este acostat în șantierul naval din Marina di Carrara, din Toscana. Foto: Profimedia Images

Un super-iaht, lung de 140 de metri și cu șase etaje, mult mai mare decât orice ambarcațiune din șantierul naval din Marina di Carrara, din Toscana, Italia, este subiect de speculații de câteva luni, oamenii întrebându-se cine este de fapt proprietarul, evident, un om extrem de bogat.

„Este cel mai mare iaht pe care l-am văzut vreodată aici. Sunt oameni care îl curăță în permanență. Ultima dată când l-am văzut părăsind portul a fost anul trecut. Cu toții ne întrebăm cine este proprietarul”, a declarat pentru The Guardian Suzy Dimitrova, propriatara unei bărci de agrement.

Iahtul Șeherezada, despre care se spune că valoarează 700 de milioane de dolari, este obiectul unei investigații a autorităților italiene, pentru potențiale legături cu oligarhii sancționați. Activiștii care îl susțin pe Alexei Navalnîi nu au nicio îndoială că iahtul este al președintelui rus Vladimir Putin.

La începutul acestei luni, jurnalista de investigație Maria Pevcik și activistul anticorupție Georgi Alburov au spus că toți membrii echipajului, mai puțin căpitanul, sunt ruși. Ei au intrat în posesia unui document care conține informația, datat în decembrie 2020. Într-un videoclip publicat pe YouTube, cei doi susțin că o parte a personalului iahtului a lucrat pentru Serviciul Federal de Protecție (FSO) din Rusia, o agenție care se ocupă de securitatea oficialilor de rang înalt, inclusiv Putin.

Activiștii, care au solicitat autorităților italiene să sechestreze iahtul, au spus că aceste informații despre personal dovedesc că iahtul îi aparține lui Putin. „Sunt angajați ai statului, personal militar și călătoresc în mod regulat în Italia pentru a lucra la misteriosul iaht”, a scris Pevchik pe Twitter.

Volodimir Zelenski a cerut Italiei să sechestreze iahtul Șeherazada

Se spune că iahtul ar avea un SPA, mai multe piscine, două heliporturi, șemineu și o masă de biliard special proiectată.

Într-un apel de marți către parlamentul italian, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Italiei să sechestreze iahtul, adăugând că Putin și oligarhii lui au fost frecvent în vacanță în Italia și autoritățile de aici ar trebui să le sechestreze bunurile. „Nu fiți o stațiune pentru criminali. Sechestrați toate imobilele, conturile și iahturile, de la Șeherezada până la cele mai mici”, a spus Zelenski.

Ultima vizită oficială a lui Putin în Italia a fost în 2019, la invitația fostului premier, Giuseppe Conte. Tot atunci el a avut și o întrevedere cu Papa Francisc, la Vatican.

Marina di Carrara este aproape de Forte dei Marmi, o destinație de vacanță luxoasă, frecventată de oligarhi ruși. Mulți dintre ei și-au cumpărat aici vile și resorturi pe plajă.

La începutul lunii martie, poliția italiană a confiscat un iaht deținut de Alexei Mordashov, cel mai bogat om din Rusia, care a fost trecut pe lista neagră de Uniunea Europeană, și un altul deținut de Gennadi Timcenko, un apropiat a lui Putin.

Poliția italiană spune că va face în curând un anunț legat de iahtul Șeherezada

Iahtul Șeherezada poate fi văzut acum doar printr-un gard, aflându-se acostat în șantierul naval pentru reparații programate să fie finalizate anul viitor. Șantier naval este deținut de The Italian Sea Group, companie care reamenajează și construiește iahturi de lux.

Misterul din jurul iahtului și a proprietarului acestuia a captivat lumea la începutul lunii martie, când poliția financiară italiană a urcat la bord, odată cu anunțarea sancțiunile UE împotriva oligarhilor ruși. Poliția a ridicat documentele de proprietate de la căpitanul britanic al iahtului, Guy Bennett-Pearce. La data respectivă, oficialii americani au declarat pentru New York Times că investighează dacă iahtul îi aparținea lui Vladimir Putin.

Italian Sea Group a precizat într-o declarație de presă că va continua să facă reparațiile de 6 milioane de euro și potrivit documentelor aflate în posesia companiei, nava „nu este în proprietatea președintelui rus Vladimir Putin” și nici nu este deținută de un cetățean rus aflat pe lista de sancțiuni.

O sursă de la poliția financiară din Carrara a spus că se știe cine este proprietarul și se va face în curând un anunț.

O investigație efectuată de ziarul italian La Stampa a legat nava de numele lui Eduard Iurievich Kudainatov, fostul președinte al companiei petroliere de stat ruse Rosneft, printr-o companie înregistrată în Insulele Marshall.

Dar poliția italiană este sigură că Kudainatov nu este adevăratul proprietar al iahtului. „El pare să fie conectat la cercul lui Putin, dar nu este atât de bogat încât să-și permită un iaht precum Șeherezada”, a spus Jacopo Iacoboni, jurnalistul care a efectuat ancheta.

Până când poliția italiană va spulbera misterul, oamenii din Marina di Carrara spun că prezența navei provoacă îngrijorare în comunitate. „Putin este presupusul proprietar și asta îmi provoacă multă anxietate, din cauza a ceea ce face în Ucraina”, a spus o localnică.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fost fotbalist de la FCSB, întreținut de mama sa: ”Sumele de bani dăruite de mine, principala sursă de venit a familiei lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine este Serghei Kirienko, omul lui Putin despre care se presupune că ține legătura cu Elon Musk

Premierul slovac Robert Fico, intervievat de propagandista Olga Skabaieva: „Aș vrea să vizitez Moscova și să mulțumesc Armatei Roșii”

Copiii lui Putin. De ce nu se revoltă tinerii ruși – analiză Foreign Affairs

Putin interzice accesul pe teritoriul rus a 131 de cetățeni australieni. Cum își motivează decizia liderul de la Kremlin

Partenerii noștri