Live

Video Situație controversată în Franța: Unele localități trebuie să-și scurteze numele

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Camille Marcan Dumesnil are 84 de ani și o problemă cu care nu s-a mai confruntat până acum în lunga sa viață Foto: captură video

Francezii își iubesc limba, dar e posibil ca uneori să se lase purtați de val, lucru care se vede în denumirile lungi, chiar foarte lungi. Cum ar fi, de exemplu, satul Saint-Quentin-Lamotte-Croix-au-Bailly din nordul țării. Birocrații au anunțat că numele trebuie scurtat, pentru a putea încăpea în cărțile de identitate. Localnicii, în schimb, vor acte de dimensiuni mai mari. Totul amintește puțin de impasul pe care-l întâlnești de obicei într-o comedie franceză clasică. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Camille Marcan Dumesnil are 84 de ani și o problemă cu care nu s-a mai confruntat până acum în lunga sa viață. Locuiește în Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly și numele este pur și simplu prea lung pentru noua sa carte națională de identitate, de care are nevoie pentru că cea veche a expirat.

„Am fost la prefectură, dar m-au sunat două săptămâni mai târziu și mi-au spus că nu pot să-mi dea o nouă carte de identitate”, povestește Camille Marcan Dumesnil.

Doar 30 de caractere pot fi tipărite pe noile cărți de identitate franceze. Dar Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly are 38. Camille a primit o carte de identitate temporară, cu abrevieri.

„Documentul e prea mic. Numele Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly nu poate fi scris integral. Noi locuim aici. Vrem o carte de identitate completă”, spune bărbatul.

Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly există încă din secolul al IX-lea. Cunoscută pentru stâncile sale pitorești, localitatea are 1.300 de locuitori. Raynold Boulenger, respectiv primarul, explică de unde vine numele.

Din punct de vedere istoric, numele a fost creat prin unirea a trei cartiere mici. Saint-Quentin este numele sfântului din biserica din spatele meu”, explică primarul Raynald Boulenger.

Primarul are nevoie și el de o nouă carte de identitate, dar deocamdată se mulțumește cu pașaportul, care are încă numele întreg.

Decizia înseamnă amputarea numelui Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly”, recunoaște edilul.

Numele orășelului este deja scurtat pe indicatoare și formulare, dar locuitorii spun că a accepta abrevierea numelui pe cărțile de identitate este o chestiune de mândrie.

„În Franța există multă birocrație, documente, genul ăsta de lucruri”, spune Veronique Melant, localnică din Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly.

„Numele nu trebuie scurtat prea mult, asta îl face special. Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly. Trebuie găsită o altă soluție, poate cărți de identitate mai mari”, este de părere un alt localnic, Jean-Louis Lhomme.

Există 80 de municipalități în aceeași situație cu Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly. Și, din cauza numeroaselor proteste, dezbaterea despre noile cărți de identitate din Franța pare că va continua.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Florin Răducioiu a spus totul. A descoperit cu un detectiv particular că este înșelat! Ce a urmat: ”Le tăia de gelozie”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Macron îi promite lui Zelenski noi ajutoare militare și cere un armistițiu olimpic

Evadare ca în filme, în Franța. Bărbați înarmați au oprit un convoi, au ucis doi gardieni și au fugit cu un deținut poreclit „Musca”

Macron precizează condițiile în care Franţa „va merge la război”

Sute de morți au fost descoperiți în gropi comune din jurul spitalelor din Gaza. ONU cere găsirea vinovaților

Partenerii noștri