Video Situație controversată în Franța: Unele localități trebuie să-și scurteze numele

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
barbat in varsta care examineaza o carte de identitate moderna
Camille Marcan Dumesnil are 84 de ani și o problemă cu care nu s-a mai confruntat până acum în lunga sa viață Foto: captură video

Francezii își iubesc limba, dar e posibil ca uneori să se lase purtați de val, lucru care se vede în denumirile lungi, chiar foarte lungi. Cum ar fi, de exemplu, satul Saint-Quentin-Lamotte-Croix-au-Bailly din nordul țării. Birocrații au anunțat că numele trebuie scurtat, pentru a putea încăpea în cărțile de identitate. Localnicii, în schimb, vor acte de dimensiuni mai mari. Totul amintește puțin de impasul pe care-l întâlnești de obicei într-o comedie franceză clasică. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Camille Marcan Dumesnil are 84 de ani și o problemă cu care nu s-a mai confruntat până acum în lunga sa viață. Locuiește în Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly și numele este pur și simplu prea lung pentru noua sa carte națională de identitate, de care are nevoie pentru că cea veche a expirat.

„Am fost la prefectură, dar m-au sunat două săptămâni mai târziu și mi-au spus că nu pot să-mi dea o nouă carte de identitate”, povestește Camille Marcan Dumesnil.

Doar 30 de caractere pot fi tipărite pe noile cărți de identitate franceze. Dar Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly are 38. Camille a primit o carte de identitate temporară, cu abrevieri.

„Documentul e prea mic. Numele Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly nu poate fi scris integral. Noi locuim aici. Vrem o carte de identitate completă”, spune bărbatul.

Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly există încă din secolul al IX-lea. Cunoscută pentru stâncile sale pitorești, localitatea are 1.300 de locuitori. Raynold Boulenger, respectiv primarul, explică de unde vine numele.

Din punct de vedere istoric, numele a fost creat prin unirea a trei cartiere mici. Saint-Quentin este numele sfântului din biserica din spatele meu”, explică primarul Raynald Boulenger.

Primarul are nevoie și el de o nouă carte de identitate, dar deocamdată se mulțumește cu pașaportul, care are încă numele întreg.

Decizia înseamnă amputarea numelui Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly”, recunoaște edilul.

Numele orășelului este deja scurtat pe indicatoare și formulare, dar locuitorii spun că a accepta abrevierea numelui pe cărțile de identitate este o chestiune de mândrie.

„În Franța există multă birocrație, documente, genul ăsta de lucruri”, spune Veronique Melant, localnică din Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly.

„Numele nu trebuie scurtat prea mult, asta îl face special. Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly. Trebuie găsită o altă soluție, poate cărți de identitate mai mari”, este de părere un alt localnic, Jean-Louis Lhomme.

Există 80 de municipalități în aceeași situație cu Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly. Și, din cauza numeroaselor proteste, dezbaterea despre noile cărți de identitate din Franța pare că va continua.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri