Live

Statele vest-africane vor trimite o comisie parlamentară în Niger pentru a discuta cu liderii loviturii de stat

Data publicării:
Militarii care au preluat puterea în Niger. Foto: Profimedia

Blocul statelor din Africa de Vest intenționează să trimită o comisie parlamentară în Niger pentru a se întâlni cu liderii loviturii de stat care au preluat puterea luna trecută și care, până în prezent, nu au cedat presiunii diplomatice de a renunța la lovitura de stat și a-i permite președintelui ales democratic, Mohamed Bazoum, să revină la putere, transmite Reuters.

Luna trecută, militarii nigerieni l-au închis pe președintele Mohamed Bazoum și au preluat puterea, într-o lovitură de stat care a fost condamnată pe larg de către comunitatea internațională.

Vineri, blocul vest-african ECOWAS a instituit o "Forță de așteptare" ca răspuns la preluarea militară a Nigerului, iar președintele Coastei de Fildeș a spus că ar putea fi desfășurată "cât mai curând posibil".

Tot vineri, susținătorii loviturii de stat, unii fluturând steaguri rusești, au protestat la o bază militară franceză din apropierea capitalei. SUA au sprijinit eforturile de restabilire a liderului demis din Niger, Mohamed Bazoum.

SUA au sprijinit eforturile de restabilire a liderului demis din Niger, Mohamed Bazoum.

Atât Franța, cât și SUA operează baze militare în Niger, care au fost folosite pentru a lansa operațiuni împotriva grupărilor jihadiste prezente în regiunea extinsă. Susținătorii juntei militare au cerut națiunilor occidentale să părăsească țara și și-au exprimat sprijinul pentru Rusia.

Moscova nu a susținut în mod oficial lovitura de stat, dar prăbușirea democrației din Niger riscă să pună Rusia în conflict cu Occidentul.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Erdogan a grațiat şapte generali condamnaţi pentru puciul din 1997

Rusia se infiltrează tot mai profund în Africa, în stil neocolonial. „Consilieri” ai Kremlinului și arme rusești au ajuns în Niger

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staţionaţi soldaţi americani

În Germania are loc cel mai mare proces de înaltă trădare de după Al Doilea Război Mondial. Puciștii „Reichsburger” sunt judecați

Partenerii noștri