Statele vest-africane vor trimite o comisie parlamentară în Niger pentru a discuta cu liderii loviturii de stat

Data publicării:
Militarii care au preluat puterea în Niger
Militarii care au preluat puterea în Niger. Foto: Profimedia

Blocul statelor din Africa de Vest intenționează să trimită o comisie parlamentară în Niger pentru a se întâlni cu liderii loviturii de stat care au preluat puterea luna trecută și care, până în prezent, nu au cedat presiunii diplomatice de a renunța la lovitura de stat și a-i permite președintelui ales democratic, Mohamed Bazoum, să revină la putere, transmite Reuters.

Luna trecută, militarii nigerieni l-au închis pe președintele Mohamed Bazoum și au preluat puterea, într-o lovitură de stat care a fost condamnată pe larg de către comunitatea internațională.

Vineri, blocul vest-african ECOWAS a instituit o "Forță de așteptare" ca răspuns la preluarea militară a Nigerului, iar președintele Coastei de Fildeș a spus că ar putea fi desfășurată "cât mai curând posibil".

Tot vineri, susținătorii loviturii de stat, unii fluturând steaguri rusești, au protestat la o bază militară franceză din apropierea capitalei. SUA au sprijinit eforturile de restabilire a liderului demis din Niger, Mohamed Bazoum.

SUA au sprijinit eforturile de restabilire a liderului demis din Niger, Mohamed Bazoum.

Atât Franța, cât și SUA operează baze militare în Niger, care au fost folosite pentru a lansa operațiuni împotriva grupărilor jihadiste prezente în regiunea extinsă. Susținătorii juntei militare au cerut națiunilor occidentale să părăsească țara și și-au exprimat sprijinul pentru Rusia.

Moscova nu a susținut în mod oficial lovitura de stat, dar prăbușirea democrației din Niger riscă să pună Rusia în conflict cu Occidentul.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri