Live

SUA încearcă restabilirea relațiilor cu China după doborârea balonului. Biden: ”Nu căutăm un conflict”

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden a spus despre președintele chinez că ”are potențial” dar și că ”are probleme enorme”. Foto: Profimedia Images

"Vom rivaliza pe deplin cu China, dar nu căutăm un conflict", a spus președintele american Joe Biden într-un interviu pentru canalul PBS, în contextul în care Statele Unite tocmai au distrus un balon chinez care a survolat teritoriul lor, notează AFP. În același interviu, Biden a spus despre preșdintele chinez Xi Jinping că se confruntă cu ”probleme enorme” dar și că are ”mult potenţial”.

Biden a fost întrebat de jurnalistă în cadrul interviului dacă relaţiile cu Beijingul au suferit "o lovitură puternică", iar el a răspuns "Nu".

În general, Washingtonul a fost destul de atent să nu ridice tonul după ce a doborât sâmbătă un balon chinezesc, destinat, potrivit americanilor, să spioneze zone militare sensibile.

Cu toate acestea, în faţa Congresului marţi, Joe Biden a dat asigurări: "Dacă China ne ameninţă suveranitatea, vom acţiona pentru a ne proteja ţara".

Relaţiile dintre cele două superputeri s-au tensionat în urma incidentului de sâmbătă, când un balon chinez a fost distrus din ordinul președintelui Joe Biden.

China a condamnat ferm distrugerea balonului, susţinând că era o "aeronava civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice", care a intrat "neintenţionat" în spaţiul aerian al Statelor Unite.

În acest context, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi-a anulat în ultimul moment o vizită planificată în China.

Pe de altă parte, Pentagonul a dezvăluit marţi că Beijingul a refuzat sâmbătă propunerea americană pentru o convorbire telefonică între şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi omologul său, Wei Fenghe.

În același interviu, Joe Biden a spus despre președintele chiez că are ”mult potenţial".

"Găsiţi-mi un singur lider mondial dispus să schimbe locul cu Xi Jinping... Eu nu găsesc unul", a afirmat preşedintele american în cursul unui interviu acordat canalului PBS.

"Acest om are probleme enorme", în special "o economie care nu funcţionează foarte bine", a apreciat el.

Totodată, Biden a apreciat că sprijinul chinez pentru Rusia a fost relativ discret, și a subliniat că, spre deosebire de ceea ce "toată lumea a presupus" de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Beijingul nu a fost "pe deplin" angajat în spatele Moscovei.

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reuters: Vizita lui Xi Jinping în Europa ar putea scoate la iveală diviziunile din Occident

Biden se va întâlni cu regele Iordaniei săptămâna viitoare, la Casa Albă

„Ar putea fi «Vietnamul» lui Biden”. Haosul și arestările în masă din campusurile americane ar putea să schimbe dinamica alegerilor

Macron îl va presa pe Xi Jinping să-şi folosească influenţa asupra lui Putin: „Trebuie să lucrăm cu China pentru a construi pacea”

Partenerii noștri