Live

Casa Albă a solicitat opțiuni militare împotriva Iranului (WSJ)

Data publicării:
FOTO; Gulliver/ Getty Images

Casa Albă a provocat îngrijorare la Pentagon cerând militarilor planuri pentru a lansa lovituri asupra Iranului la puţin timp după o serie de incidente atribuite miliţiilor proiraniene, în septembrie, în Irak, potrivit cotidianului Wall Street Journal, citat de AFP.

Foto: Shutterstock

Pe 7 septembrie, trei obuze s-au abătut asupra ultrasecurizatei Zone Verzi din Bagdad, unde se află sediile autorităţilor irakiene şi ambasada americană. Washingtonul a atribuit acest atac, care nu a făcut nici victime, nici pagube, miliţiilor proiraniene.

Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă, condus de John Bolton, a solicitat atunci Pentagonului „să furnizeze Casei Albe opţiuni militare pentru a lovi Iranul”, a informat duminică The Wall Street Journal (WSJ), citând, sub acoperirea anonimatului, oficiali şi foşti responsabili ai guvernului american.

Cererea a provocat îngrijorare la Pentagon, potrivit surselor citate de jurnal. „Fără îndoială, asta a provocat tulburare”, a declarat una dintre surse. „Oamenii erau şocaţi. Era incredibil modul dezinvolt în care vorbeau deschis despre lovirea Iranului”, a adăugat oficialul citat.

Pentagonul a răspuns solicitării executivului, potrivit acestor responsabili, care nu au precizat dacă au fost prezentate opţiuni militare Casei Albe și nici dacă Donald Trump a fost informat despre situaţie.

Întrebat de AFP, Pentagonul a subliniat că pregătirea de planuri pentru Casa Albă este o activitate normală pentru militari. „Departamentul Apărării este o organizaţie care planifică şi furnizează preşedintelui opţiuni militare pentru un evantai întreg de ameninţări (...), inclusiv cele reprezentate de Iran, pentru a descuraja orice agresiune şi, dacă este necesar, a răspunde la aceasta”, a declarat un purtător de cuvânt al pentagonului, colonelul Rob Manning.

Aflat într-un turneu prin Orientul Mijlociu, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a refuzat să facă orice comentariu, mai scrie AFP.

(sursa: Agerpres)

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De Niro îl atacă din nou pe Trump: „E un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi dacă va ajunge iar preşedinte”

Biden îl ironizează pe Trump pentru datoriile adunate în urma proceselor: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”

„Vor distruge ţara. Nu avem de ales”. Trump amenință că va face cea mai mare deportare de migranți dacă va câștiga alegerile 

Ce va face Trump dacă ajunge iar la Casa Albă. Acesta și-a publicat ideile în revista Time: „De ce ar trebui noi să apărăm pe oricine?”

Partenerii noștri