Live

VIDEO. Reacția lui Trump la moartea judecătoarei Ginsburg: „A murit? Nu știam... A dus o viaţă excepţională”

Data publicării:
Foto: GettyImages

Preşedintele republican american Donald Trump a salutat „viaţa excepţională” a judecătoarei Ruth Bader Ginsburg de la Curtea Supremă, după ce a aflat la sfârşitul unei deplasări electorale în Minnesota de decesul său, vineri, la vârsta de 87 de ani. Candidatul democrat Joe Biden a spus că succesorul trebuie desemnat de viitorul lider de la Casa Albă, ales la scrutinul de la 3 noiembrie.

„A murit? Nu știam... A dus o viaţă excepţională. Ce altceva poți să mai spui? A fost o femeie extraordinară, fie că ești de acord sau nu. Chiar sunt întristat să aflu despre decesul ei”, a reacţionat Trump.

Preşedintele republican era pe scenă pe punctul de a susţine un discurs în oraşul Bemidji din Minnesota în momentul în care Curtea Supremă anunţa decesul judecătoarei.

Donald Trump nu a fost informat de decesul magistratului decât la finalul mitingului său de campanie, cu câteva minute înainte de a se îmbarca în avionul prezidenţial.

Puţin mai târziu, el i-a adus un omagiu printr-un comunicat mai solemn, fără a preciza dacă intenţionează să numească rapid un succesor.

„Astăzi, Naţiunea plânge după un colos al Dreptului”, a scris el. Salutând un „spirit strălucitor” şi o „luptătoare”, el a spus că deciziile judecătoarei, în special în privinţa drepturilor femeilor, „i-au entuziasmat pe toţi americanii”, transmite Agerpres.

Această judecătoare progresistă „a dovedit că putem fi în dezacord fără a fi dezagreabili”, a adăugat preşedintele, pe care Ruth Bader Ginsburg l-a calificat drept „impostor” în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, după care şi-a exprimat regretul pentru afirmaţie.

Drapelul american a fost coborât în bernă la Casa Albă în onoarea judecătoarei, a anunţat la rândul său purtătoarea de cuvânt a administraţiei, Kayleigh McEnany, salutând o „pioneră pentru femei”.

Drapelele au fost de asemenea coborâte în bernă şi în Congresul american, a anunţat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Joe Biden spune că succesorul judecătoarei Ginsburg trebuie desemnat de viitorul preşedinte

Joe Biden, candidatul democrat la alegeri, a transmis printr-o declaraţie de presă că viitorul judecător de la Curtea Supremă care îi va succeda lui Ruth Bader Ginsburg va trebui desemnat de preşedintele ales la scrutinul de la 3 noiembrie.

„Alegătorii trebuie să aleagă un preşedinte, iar preşedintele trebuie să propună Senatului un judecător”, a precizat el.

Într-o postare pe Twitter, Biden i-a adus la rândul său un omagiu judecătoarei, spunând că a fost un „erou american”, „un uriaş al doctrinei juridice” şi „o voce neobosită în urmărirea celui mai înalt ideal american - justiţie egală în faţa legii”.

Anunţul morţii lui Ruth Bader Ginsburg deschide calea unei intense lupte politice, deoarece democraţii se tem ca preşedintele Donald Trump să nu încerce să o înlocuiască printr-un alt judecător, cu siguranţă conservator, înainte de alegerile prezidenţiale.

Editor : G.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Biden îl ironizează pe Trump pentru datoriile adunate în urma proceselor: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”

„Vor distruge ţara. Nu avem de ales”. Trump amenință că va face cea mai mare deportare de migranți dacă va câștiga alegerile 

Ce va face Trump dacă ajunge iar la Casa Albă. Acesta și-a publicat ideile în revista Time: „De ce ar trebui noi să apărăm pe oricine?”

Biden îl ironizează pe Trump la cina corespondenților de la Casa Albă: Sunt un bărbat matur, într-o cursă împotriva unui copil de 6 ani

Partenerii noștri