Live

Galerie Foto Thailanda i-a refuzat accesul în țară unui fotomodel din Myanmar care a denunțat junta militară în timpul unui concurs de frumusețe

Data publicării:
Han Lay a intrat în atenția internațională anul trecut în timpul unui concurs de frumusețe unde a susținut un discurs împotriva juntei militare din Myanmar. Colaj foto: Profimedia Images / Twitter

Un fotomodel din Myanmar care s-a refugiat în Thailanda după ce a criticat junta militară din țara sa a fost oprită în aeroport de autoritățile thailandeze la întoarcerea în Bangkok din cauză că pe numele acesteia s-ar fi emis un mandat de arestare al Interpolului, scrie CNN.

Han Lay a intrat în atenția internațională anul trecut în timpul unui concurs de frumusețe unde a susținut un discurs prin care cerea ajutor în numele poporului birmanez supus represiunilor violente ale juntei militare care a preluat controlul asupra țării anul trecut.

Han Lay a fost oprită pe aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok săptămâna aceasta și a postat joi seara un mesaj pe Facebook în care explica faptul că poliția birmaneză se afla la aeroport și încerca să intre în contact cu ea, potrivit The Guardian.

Femeia de 23 de ani s-a aflat în zona de tranzit a aeroportului încă de miercuri, a declarat agentul ei pentru Reuters.

Pe scena unei competiții susținute în Thailanda în 2021, Han Lay a susținut un discurs plin de emoție în care adresat lumii cuvintele „vă rog, ajutați Myanmar”. Fotomodelul s-a abținut cu greu să plângă în timp ce le spunea celor aflați în audiență că în ziua aceea peste 100 de protestatari pro-democrație au fost omorâți în Myanmar.

Amnesty International a transmis că Han Lay nu trebuie deportată înapoi în Myanmar

Oricine critică regimul militar din Myanmar riscă să fie arestat în centre unde s-au comis numeroase abuzuri și acte de tortură. Peste 15.500 de persoane au fost arestate de la declanșarea loviturii de stat, potrivit Asociației pentru Asistența Prizonierilor Politici (Burma), printre care se numără profesori, doctori, politicieni, dar și influenceri și fotomodele.

Han Lay pare să se fi mutat în Thailanda de când junta a preluat conducerea în Myanmar, dar i s-a interzis să intre în țară după ce s-a întors dintr-o vizită în Vietnam.

„Le cer autorităților thailandeze de aici să mă ajute și voi refuza să mă întâlnesc cu poliția din Myanmar folosind drepturile omului!” a scris ea pe Facebook. „Am și raportat la Agenția ONU pentru Refugiați deja.”

Amnesty International a spus pe Twitter că Thailanda trebuie să nu o deporteze pe Han Lay înapoi în țara ei, acolo unde este cunoscută foarte bine pentru că a condamnat lovitura de stat din 2021.

„Trebuie să i se permită să locuiască undeva în siguranță, iar Myanmar nu este un loc sigur pentru ea”, se spunea în declarația făcută de Amnesty International. „Criticii armatei birmaneze au fost reținuți în mod arbitrar, torturați și omorâți în detenție.”

„Acestea sunt riscurile adevărate întâmpinate de orice persoană care scoate în evidență, expune și documentează abuzurile îngrozitoare care au încălcat drepturile omului de la [începutul] loviturii de stat”.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mădălina Ghenea a publicat imaginile și a urmat ”avalanșa”: ”E jenant ce faci / Ce rușine!”. A venit imediat cu clarificări

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tentativă de lovitură de stat în Republica Democratică Congo. Autorul acesteia a fost ucis

Erdogan a grațiat şapte generali condamnaţi pentru puciul din 1997

Rusia se infiltrează tot mai profund în Africa, în stil neocolonial. „Consilieri” ai Kremlinului și arme rusești au ajuns în Niger

O femeie de serviciu din Thailanda a devenit milionară peste noapte. Franțuzoaica pentru care lucra i-a lăsat toată averea

Partenerii noștri