Live

Turcia, iritată de comentarii ale lui Macron: Are dificultăți în a face față trecutului colonial, sperăm să ajungă la maturitate

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron face o baie de mulțime sâmbătă, 27 august 2022, în ultima zi a vizitei sale în Alegeria Foto: Profimedia Images

Ankara a reacționat dur, sâmbătă, la unele comentarii făcute de președintele francez în timpul unei vizite în Algeria, considerându-le „inacceptabile” şi „răuvoitoare”. Emmanuel Macron a pus Turcia alături de Rusia și China, spunând că cele trei țări au în Africa o „agendă de influenţă neocolonială şi imperialistă”, folosindu-se de adevărate „rețele” pentru a răspândi o propagandă antifranceză, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Aflat, vineri, în vizită în fosta colonie franceză, Emmanuel Macron a invitat tinerii algerieni şi africani să nu se lase păcăliţi de imensa manipulare a reţelelor mânuite în culise de puteri străine care prezintă Franţa drept un inamic. În acest context, el a nominalizat Turcia, Rusia şi China, despre care a spus că au o „agendă de influenţă neocolonială şi imperialistă”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Tanju Bilgic, a reacționat sâmbătă într-un comunicat, în care taxează aceste comentarii ale lui Emmanuel Macron ca fiind „extrem de răuvoitoare”, acuzându-l pe liderul francez de imaturitate.

„Este inacceptabil ca preşedintele francez Macron, care are dificultăţi în a face faţă trecutului colonial al ţării în Africa, în special în Algeria, să încerce să lase în urmă acest trecut colonial acuzând alte ţări, între care ţara noastră”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE de la Ankara.

„Sperăm că Franţa va atinge cât mai repede posibil maturitatea necesară pentru a face faţă trecutului său colonial fără să acuze alte ţări”, a punctat diplomatul turc.

Vizita de trei zile a preşedintelui francez în Algeria a avut drept scop să întoarcă pagina tensiunilor înregistrate în ultimele luni în relaţiile dintre cele două ţări. Problema trecutului colonialist francez (1830-1962) şi a sângerosului război de eliberare care a urmat provocase o gravă dispută între cele două ţări în toamna trecută, după unele afirmaţii ale lui Macron, asupra cărora acesta a revenit ulterior.

Vizita a intervenit, pe de altă parte, într-un moment în care ţările europene se străduiesc să găsească o alternativă la livrările de hidrocarburi din Rusia, în special prin intensificarea aprovizionării din Algeria, mare producător de gaze. Algerul doreşte, în schimb. să i se confirme rolul de putere regională.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Erdogan a grațiat şapte generali condamnaţi pentru puciul din 1997

Situație tot mai gravă în Noua Caledonie. Crește numărul morților și al răniților în urma revoltelor sângeroase

Macron, Scholz și Meloni consideră „inadecvat” demersul Kosovo de a adera la Consiliul Europei

Franța trimite forțe în Noua Caledonie ca să reia controlul asupra insulei devastate de rebeli

Partenerii noștri