Turcia, iritată de comentarii ale lui Macron: Are dificultăți în a face față trecutului colonial, sperăm să ajungă la maturitate

Data actualizării: Data publicării:
emmanuel macron saluta uitandu-se in sus in timp ce face o baie de multime la oran in alegeria
Emmanuel Macron face o baie de mulțime sâmbătă, 27 august 2022, în ultima zi a vizitei sale în Alegeria Foto: Profimedia Images

Ankara a reacționat dur, sâmbătă, la unele comentarii făcute de președintele francez în timpul unei vizite în Algeria, considerându-le „inacceptabile” şi „răuvoitoare”. Emmanuel Macron a pus Turcia alături de Rusia și China, spunând că cele trei țări au în Africa o „agendă de influenţă neocolonială şi imperialistă”, folosindu-se de adevărate „rețele” pentru a răspândi o propagandă antifranceză, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Aflat, vineri, în vizită în fosta colonie franceză, Emmanuel Macron a invitat tinerii algerieni şi africani să nu se lase păcăliţi de imensa manipulare a reţelelor mânuite în culise de puteri străine care prezintă Franţa drept un inamic. În acest context, el a nominalizat Turcia, Rusia şi China, despre care a spus că au o „agendă de influenţă neocolonială şi imperialistă”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Tanju Bilgic, a reacționat sâmbătă într-un comunicat, în care taxează aceste comentarii ale lui Emmanuel Macron ca fiind „extrem de răuvoitoare”, acuzându-l pe liderul francez de imaturitate.

„Este inacceptabil ca preşedintele francez Macron, care are dificultăţi în a face faţă trecutului colonial al ţării în Africa, în special în Algeria, să încerce să lase în urmă acest trecut colonial acuzând alte ţări, între care ţara noastră”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE de la Ankara.

„Sperăm că Franţa va atinge cât mai repede posibil maturitatea necesară pentru a face faţă trecutului său colonial fără să acuze alte ţări”, a punctat diplomatul turc.

Vizita de trei zile a preşedintelui francez în Algeria a avut drept scop să întoarcă pagina tensiunilor înregistrate în ultimele luni în relaţiile dintre cele două ţări. Problema trecutului colonialist francez (1830-1962) şi a sângerosului război de eliberare care a urmat provocase o gravă dispută între cele două ţări în toamna trecută, după unele afirmaţii ale lui Macron, asupra cărora acesta a revenit ulterior.

Vizita a intervenit, pe de altă parte, într-un moment în care ţările europene se străduiesc să găsească o alternativă la livrările de hidrocarburi din Rusia, în special prin intensificarea aprovizionării din Algeria, mare producător de gaze. Algerul doreşte, în schimb. să i se confirme rolul de putere regională.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri