Live

Ucraina şi Polonia spun că mercenarii Wagner au ajuns în Belarus

Data publicării:
Grup de mercenari Wagner în Ucraina. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Luptători din grupul Wagner au ajuns în Belarus din Rusia, au declarat oficiali ucraineni şi polonezi sâmbătă, la o zi după ce Minskul a declarat că mercenarii antrenează soldaţii ţării la sud-est de capitală, relatează Reuters.

„Wagner este în Belarus”, a declarat Andri Demcenko, purtătorul de cuvânt al agenţiei de frontieră ucraineană, într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram. El a spus că mişcarea „unor grupuri separate” din Rusia a fost observată în Belarus.

Unii luptători ai Wagner se află în Belarus cel puţin de marţi, au declarat pentru Reuters două surse apropiate luptătorilor. Ministerul Apărării din Belarus a publicat vineri un videoclip care arată ceea ce a spus că sunt luptători Wagner care instruiesc soldaţi belaruşi într-un poligon militar din apropierea oraşului Osipovici, scrie News.ro. 

Mutarea Wagner în Belarus a făcut parte dintr-un acord care a pus capăt tentativei de revoltă a grupului în iunie, când membri ai acestuia au preluat controlul asupra unui cartier general militar rus, au mărşăluit spre Moscovei şi au ameninţat că vor declanşa uno război civil în Rusia, a spus preşedintele Vladimir Putin.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, nu a fost văzut în public de când a părăsit oraşul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, târziu, pe 24 iunie.

Ministrul adjunct coordonator al serviciilor speciale din Polonia, Stanislaw Zaryn, a declarat că şi Varşovia are confirmarea prezenţei luptătorilor Wagner în Belarus. „Poate să fie câteva sute dintre ei în acest moment”, a spus Zaryn pe Twitter.

Polonia a declarat luna aceasta că îşi întăreşte apărarea la graniţa cu Belarus pentru a aborda orice potenţiale ameninţări.

Deşi nu şi-a trimis propriile trupe în Ucraina, preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a permis Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a-şi lansa invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022 şi de atunci a lăsat ţara sa să fie folosită ca bază pentru arme nucleare ruseşti.

Proiectul Hajun din Belarus, care monitorizează activitatea militară din ţară şi care este privit ca o formaţiune extremistă de autorităţile din Belarus, a declarat că o coloană mare de cel puţin 60 de vehicule a intrat vineri în Belarus, peste noapte, din Rusia.

Acesta a spus că vehiculele, inclusiv camioane, camionete, camionete şi autobuze, aveau plăcuţe de înmatriculare ale auto-declaratelor republici populare Doneţk şi Lugansk, din ceea ce este recunoscut la nivel internaţional drept estul Ucrainei.

Într-o mişcare condamnată pe scară largă ca fiind ilegală, Moscova a trecut anul trecut să anexeze republicile, care au fost apropiate Rusiei din 2014. Hajun a spus că se pare că o coloană Wagner se îndrepta spre Tsel, în centrul Belarusului, unde reporterilor străini li s-a arătat săptămâna trecută o tabără cu sute de corturi goale.

Reuters nu a putut verifica independent relatările Hajun din Belarus. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei sau Belarusului asupra rapoartelor.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sora lui Kim Jong Un neagă că Rusia și Coreea de Nord fac schimb de arme: „E cea mai absurdă teorie. Nu sunt de vânzare”

Cinci femei și un copil au murit în atacuri cu drone asupra Donețk și Belgorod

Arma nucleară antisatelit a Rusiei ar fi „devastatoare” pentru întreaga planetă. Orbita joasă a Pământului nu ar mai putea fi folosită

Ucraina are nevoie de două sisteme Patriot pentru a-i opri pe ruși să ocupe Harkovul, spune Zelenski

Partenerii noștri