Live

Ucraina spune că rușii atacă cu rachete cu capacitate nucleară, dar cu focoase neexplozive. „Reprezintă un pericol semnificativ”

Data publicării:
Mikola Daniliuk la o conferință de presă. Foto: Profimedia

Rusia folosește rachete cu capacitate nucleară, dar cu focoase neexplozive pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei, a spus armata ucraineană, citată de BBC. Ofiialii militari au arătat fragmente de rachete de croazieră X-55 de fabricație sovietică - concepute pentru utilizare nucleară - găsite în vestul Ucrainei.

Rachetele sunt lansate pentru a „epuiza sistemul de apărare antiaeriană al țării noastre”, a spus un oficial ucrainean. Acesta a adăugat că testele asupra fragmentelor nu au arătat niveluri anormale de radioactivitate.

Experții militari ucraineni spun că Rusia s-ar putea să-și fi epuizat vastul arsenal de rachete, după ce în ultimele săptămâni a lansat val după val de lovituri masive asupra infrastructurii critice a Ucrainei.

Moscova recurge acum la utilizarea proiectilelor contondente care încă provoacă distrugeri, spun ei. Un raport al serviciilor informații din Marea Britanie din noiembrie a ajuns la concluzii similare.

Rusia - care a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie - nu a făcut niciun comentariu public cu privire la această chestiune.

Oficialul militar Mikola Daniliuk le-a arătat jurnaliștilor aflați la Kiev ceea ce el a descris drept fragmente de rachete de croazieră X-55 (cunoscute ca AS-15 de către NATO) găsite în regiunile Liov și Hmelnițki.

El a spus că proiectilele au fost concepute în perioada sovietică pentru a atinge „ținte strategice cu coordonate predeterminate”.

Marea Britanie a declarat că rachetele au fost concepute „exclusiv ca un sistem de livrare nucleară”.

Cu toate acestea, se crede că armata rusă a îndepărtat focoasele nucleare de pe rachetele trase asupra Ucrainei și le-a înlocuit cu un sistem inert.

Daniliuk a subliniat că și rachetele cu focoase neexplozive „reprezintă un pericol semnificativ” din cauza energiei lor cinetice și a reziduurilor de combustibil.

„Acest lucru este dovedit de cea mai recent atac, când o rachetă X-55 a lovit o clădire rezidențială”, a spus oficialul.

Joi, o alertă aeriană a fost pusă în aplicare pentru scurt timp în toată Ucraina - cu excepția peninsulei de sud Crimeea, anexată de ruși - după rapoarte conform cărora avioanele de război rusești se pregătesc să efectueze un nou val de lovituri cu rachete. Alerta a fost ulterior anulată.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rușii se străduiesc să ocupe cât mai mult teritoriu până la venirea ajutorului din SUA. Kremlinul anunță ocuparea unei alte localități

Șase copii răniți în Harkov după un bombardament al rușilor împotriva zonelor civile

Zelenski anunță că summitul de pace din Elveția va avea loc pe 15 și 16 iunie. Rusia nu e invitată

China se plânge că e „denigrată” și „reprimată” de SUA și amenință cu represalii după noi sancțiuni americane

Partenerii noștri