Live

Ucraina vrea să folosească noua rută pentru export de cereale de la Marea Neagră, pe lângă România și Bulgaria

Data publicării:
Guvernul britanic a dezvăluit luni că Rusia a lansat pe 24 august mai multe rachete asupra unei nave civile de marfă în Marea Neagră. Foto: Profimedia Images

Ucraina ia în considerare folosirea noului său coridor de export de cereale de la Marea Neagră, pe lângă România și Bulgaria, a anunţat luni Denis Marciuk, adjunctul şefului Consiliului Agrar. Săptămâna trecută, o navă de marfă sub pavilionul Hong Kong-ului a reuşit să plece din portul ucrainean Odesa.

De la declanşarea invaziei, Rusia a blocat porturile ucrainene şi apoi a ameninţat că va trata toate vapoarele ca potenţiale ţinte militare, după ce s-a retras, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră.

În replică, Ucraina a anunţat „un coridor umanitar” care înaintează de-a lungul liniei de coastă de lângă România şi Bulgaria.

„Doar un singur vas comercial a reuşit să treacă până acum, demonstrând necesitatea de a căuta rute alternative. Ar trebui să existe potenţiale deplasări ale încă 7-8 vapoare... atunci poate în viitor aceste rute alternative vor deveni un coridor pentru navele care transportă cereale şi plante oleaginoase”, a declarat Denis Marciuk, la postul naţional de televiziune, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Publicaţia Financial Times a anunţat că autorităţile de la Kiev finalizează o schemă cu asigurătorii globali pentru acoperirea riscurilor în cazul navelor care călătoresc spre şi dinspre porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Pentru a atrage proprietarii de nave către porturile ucrainene bombardate de ruşi, Marciuk a declarat că Ucraina a alocat deja 20 miliarde de hrivne (547 milioane de dolari) pentru asigurarea navelor.

„Nu toţi proprietarii de nave vor avea curaj să folosească vasele într-un mediu nesigur”, a adăugat oficialul de la Consiliul Agrar.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viteza cu care rușii au avansat în Harkov în mai. Zelenski avertizează: "Ar fi primul val al ofensivei". Ce regiune vizează apoi Rusia

Civilii din Harkov sunt ținuți de ruși în subsoluri ca să fie folosiți ca "scuturi umane". Cine fuge este executat (oficiali ucraineni)

Paleologu: Regimul Putin s-a transformat într-o sectă apocaliptică cu viziuni delirante. E un caz exemplar de patologie a puterii

Putin spune că Zelenski nu are legitimitate, pentru că nu organizează alegeri prezidențiale în Ucraina

Partenerii noștri