Ucraina vrea să folosească noua rută pentru export de cereale de la Marea Neagră, pe lângă România și Bulgaria

Data publicării:
nave ucraina cereale bosfor
Guvernul britanic a dezvăluit luni că Rusia a lansat pe 24 august mai multe rachete asupra unei nave civile de marfă în Marea Neagră. Foto: Profimedia Images

Ucraina ia în considerare folosirea noului său coridor de export de cereale de la Marea Neagră, pe lângă România și Bulgaria, a anunţat luni Denis Marciuk, adjunctul şefului Consiliului Agrar. Săptămâna trecută, o navă de marfă sub pavilionul Hong Kong-ului a reuşit să plece din portul ucrainean Odesa.

De la declanşarea invaziei, Rusia a blocat porturile ucrainene şi apoi a ameninţat că va trata toate vapoarele ca potenţiale ţinte militare, după ce s-a retras, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră.

În replică, Ucraina a anunţat „un coridor umanitar” care înaintează de-a lungul liniei de coastă de lângă România şi Bulgaria.

„Doar un singur vas comercial a reuşit să treacă până acum, demonstrând necesitatea de a căuta rute alternative. Ar trebui să existe potenţiale deplasări ale încă 7-8 vapoare... atunci poate în viitor aceste rute alternative vor deveni un coridor pentru navele care transportă cereale şi plante oleaginoase”, a declarat Denis Marciuk, la postul naţional de televiziune, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Publicaţia Financial Times a anunţat că autorităţile de la Kiev finalizează o schemă cu asigurătorii globali pentru acoperirea riscurilor în cazul navelor care călătoresc spre şi dinspre porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Pentru a atrage proprietarii de nave către porturile ucrainene bombardate de ruşi, Marciuk a declarat că Ucraina a alocat deja 20 miliarde de hrivne (547 milioane de dolari) pentru asigurarea navelor.

„Nu toţi proprietarii de nave vor avea curaj să folosească vasele într-un mediu nesigur”, a adăugat oficialul de la Consiliul Agrar.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri