Live

A fost decisă noua echipă de negociere a PE pentru poziţia de procuror-şef european, funcție pentru care candidează Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parlamentul European şi-a desemnat joi noua echipă de negociatori pentru funcţia de procuror-şef european, poziţie pentru care se află în cursă şi Laura Codruţa Kovesi, relatează Agerpres.

Noua echipă va fi formată din preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputată germană din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, şi Maite Pagazaurtundua, vicepreşedintă a comisiei LIBE şi membră a grupului „Renew Europe”, tot din Spania, a anunţat joi pe contul său de Facebook eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

Aceştia vor negocia în numele Parlamentului European cu reprezentanţii Consiliului. Mandatul lor este simplu şi clar: Laura Codruţa Kövesi este candidatul Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european. Este singurul candidat al Parlamentului şi este singura persoană pe care Parlamentului European o va accepta în poziţia de procuror-şef european”, mai scrie în postarea sa Mureşan, care este vicepreşedinte al grupului PPE din PE.

Procedura de desemnare a noului procuror-şef european nu s-a finalizat până la încheierea mandatului fostului Parlament European, motiv pentru care a fost necesară desemnarea unei noi echipe de negociere. În cursă se mai aflau la momentul respectiv românca Laura Codruţa Kovesi, candidata preferată de PE, şi francezul Jean-Francois Bohnert, favoritul Consiliului UE.

Bohnert a fost propus între timp la şefia Parchetului naţional financiar francez şi urma să se retragă din cursa pentru funcţia de procuror-şef european, dar nu a făcut un anunţ oficial în acest sens.

Preşedintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, pe 18 iulie, o scrisoare către Consiliul UE în care a reiterat susţinerea faţă de Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parchetul European ameninţă că dă în judecată Comisia Europeană. Kovesi i-a scris Ursulei von der Leyen (Politico)

Candidații lui Simion vor salariile grase de la Bruxelles, dar își declară ura față de UE: „Nu îi dau 10 ani. Va colapsa”

Scrutinul pentru Parlamentul European începe peste o lună. Ghid pentru alegerile europene 2024

Giorgia Meloni și-a anunțat candidatura la alegerile europarlamentare: „Să trimitem stânga în opoziție”

Partenerii noștri