A fost decisă noua echipă de negociere a PE pentru poziţia de procuror-şef european, funcție pentru care candidează Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
laura codruta kovesi ID32400_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parlamentul European şi-a desemnat joi noua echipă de negociatori pentru funcţia de procuror-şef european, poziţie pentru care se află în cursă şi Laura Codruţa Kovesi, relatează Agerpres.

Noua echipă va fi formată din preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputată germană din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, şi Maite Pagazaurtundua, vicepreşedintă a comisiei LIBE şi membră a grupului „Renew Europe”, tot din Spania, a anunţat joi pe contul său de Facebook eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

Aceştia vor negocia în numele Parlamentului European cu reprezentanţii Consiliului. Mandatul lor este simplu şi clar: Laura Codruţa Kövesi este candidatul Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european. Este singurul candidat al Parlamentului şi este singura persoană pe care Parlamentului European o va accepta în poziţia de procuror-şef european”, mai scrie în postarea sa Mureşan, care este vicepreşedinte al grupului PPE din PE.

Procedura de desemnare a noului procuror-şef european nu s-a finalizat până la încheierea mandatului fostului Parlament European, motiv pentru care a fost necesară desemnarea unei noi echipe de negociere. În cursă se mai aflau la momentul respectiv românca Laura Codruţa Kovesi, candidata preferată de PE, şi francezul Jean-Francois Bohnert, favoritul Consiliului UE.

Bohnert a fost propus între timp la şefia Parchetului naţional financiar francez şi urma să se retragă din cursa pentru funcţia de procuror-şef european, dar nu a făcut un anunţ oficial în acest sens.

Preşedintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, pe 18 iulie, o scrisoare către Consiliul UE în care a reiterat susţinerea faţă de Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri