Live

Acord în Consiliul European pentru recunoașterea reciprocă a testelor COVID-19. Va fi decis un cadru comun pentru testele rapide

Data publicării:
Test antigen pentru coronavirus. Foto: Profimedia Images

Țările din Uniunea Europeană au ajuns la un acord, în unanimitate, să stabilească un cadru comun pentru folosirea testelor rapide antigen și recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID-19 pe întreg teritoriul UE, anunță un comunicat al Consiliului European.

Scopul acestei decizii este de a limita răspândirea coronavirusului și de a contribui la buna funcționare a pieței interne. Recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor pentru infecția cu SARS-CoV2, făcute de organisme sanitare certificate, este esențială pentru a facilita circulația transfrontalieră, ca și urmărirea și tratarea contacților persoanelor infectate, potrivit comunicatului.

Componentele cheie ale recomandării Consiliului European includ validarea și recunoașterea reciprocă a testelor antigen și a testelor RT-PCR între statele membre, partajarea unui set standardizat de date (printr-o platformă digitală), dezvoltarea unei liste comune de teste antigen, prioritizarea situațiilor pentru utilizarea unor astfel de teste (de exemplu, contactele cazurilor confirmate sau focarele).

Recomandarea prevede, de asemenea, că lista comună a testelor rapide antigen trebuie să fie flexibilă, pentru adăugarea sau eliminarea acelor teste a căror eficacitate este afectată de mutațiile COVID-19.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iohannis, la Consiliul European: Ucraina și Republica Moldova rămân teme de prioritate absolută

Iohannis, despre candidatura la șefia NATO: Discuțiile sunt foarte intense, dar negocierile nu se fac publice

Klaus Iohannis merge la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Preşedintele Consiliului European: „Trebuie să trecem pe modul «economie de război». Rusia e o amenințare militară serioasă”

Partenerii noștri