Live

Ambasador american: În Ungaria nu se încalcă libertățile fundamentale

Data actualizării: Data publicării:

Ambasadorul Statelor Unite la Budapesta, David B. Cornstein, a declarat că nu a constatat încălcări ale libertăţilor civile în Ungaria. Angajat să susţină valorile democratice, diplomatul american a subliniat importanţa respectării statului de drept, a dreptului la libertate, a libertăţii religioase, a libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei, informează Agerpres.

Ambasadorul, care a preluat funcţia în luna iunie, a declarat că a avut întrevederi cu politicieni şi lideri religioşi, precum şi cu lideri ai unor ONG-uri în ultimele două luni, iar pe ansamblu reacţiile lor au fost pozitive. Niciunul dintre partenerii săi de discuţie nu şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu dreptul la libertate sau antisemitismul, a spus el, adăugând că, de asemenea, nu a auzit niciun fel de critici despre corupţie în discuţiile pe care le-a avut cu directori de companii.

În ceea ce priveşte problema Universităţii Central Europene (CEU), David B. Cornstein a afirmat că a mers în vizită la această instituţie de învăţământ la scurt timp după preluarea mandatului.

În opinia sa, menţinerea universităţii la Budapesta este în interesul Ungariei. CEU a îndeplinit toate cele cinci criterii stabilite de guvernul ungar şi a sosit momentul să fie semnat un acord şi să se meargă mai departe, a adăugat ambasadorul.

În ceea ce priveşte cooperarea între SUA şi Ungaria în domeniul apărării, el a menţionat contribuţia de 55 de milioane de dolari a guvernului american pentru lucrări de întreţinere la pistele bazelor militare aeriene ale Ungariei ca parte a unui acord americano-ungar în domeniul apărării.

Cât despre relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina, el s-a oferit să joace un rol de mediator între cele două ţări în chestiunea legii ucrainene a educaţiei, despre care Budapesta afirmă că aduce atingere drepturilor minorităţilor maghiare din Ucraina.

Totodată, ambasadorul Statelor Unite a afirmat că Ungaria ar trebui să-şi reducă dependenţa de sursele de energie ruseşti. El a avertizat că Rusia are drept scop să semene discordie, în timp ce ţara sa este angajată să ofere ajutor. Europa Centrală ar trebui să opteze pentru Statele Unite, a recomandat David B. Cornstein.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Înainte să-și viziteze aliații din Serbia și Ungaria, dictatorul chinez se va întâlni cu Macron și Von der Leyen la Paris

Orfelinatele groazei din anii '90 n-au dispărut. Un tânăr a fost ținut legat un an și jumătate, șefii centrului susțin că l-au protejat

Xi Jinping va face un turneu european în luna mai. Ce țări va vizita liderul de la Beijing

Echipajul feminim 8+1 al României a câștigat aurul la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged

Partenerii noștri