Live

Austria avertizează că se va înţelege separat cu alte state UE dacă certificatul verde digital mai întârzie: Nu e fizică atomică

Data publicării:
Sebastian Kurz. Foto: Guliver / Getty Images

Austria va încheia cu alte state din UE acorduri bilaterale de mobilitate dacă la summitul european din 25 mai nu se va ajunge la un acord cu privire la „certificatul verde digital” european care să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei, a declarat sâmbătă agenţiei APA în timpul summitului UE de la Porto premierul austriac Sebastian Kurz, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

El a insistat că Austria doreşte să instituie propriul său certificat de acest fel încă de luna aceasta. „Nu este vorba despre fizică atomică”, a spus Kurz, recurgând la această formulare pentru a susţine că problemele încă în discuţie despre certificatul verde european nu sunt chiar atât de complexe, respectiv recunoaşterea diferitelor documente naţionale sau regulile privind carantina.

Multe locuri de muncă depind de libertatea de mişcare şi călătoriile sunt un pilon esenţial al economiei, a explicat şeful guvernului austriac, a cărui ţară are o industrie turistică foarte dezvoltată.

Posesorii documentului, în format fizic sau digital, pot evita restricțiile

Posesorii documentului (în format fizic sau digital) propus vor putea să dovedească cu acesta că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricţiile (carantină, testare) în ţara de destinaţie.

Dar încă nu s-au finalizat discuţiile asupra costurilor, datelor, chestiunilor privind respectarea dreptului la viaţă privată, precum şi asupra aspectelor tehnice şi medicale, printre altele. Există de asemenea opinii conform cărora redeschiderea turismului intracomunitar este prematură în condiţiile unei rate încă reduse a vaccinării populaţiei europene.

O altă chestiune de lămurit este dacă testele de anticorpi pot fi considerate o dovadă adecvată că o persoană care s-a recuperat după COVID-19 este imună în faţa unei noi infecţii.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noi violențe în Georgia, "legea rusă" a fost votată. Poliția a dat cu gaze lacrimogene în mulțimea care a luat cu asalt Parlamentul

Germania și Polonia sărbătoresc 20 de ani de la primul mare val de extindere al UE către est

Tensiunile cresc în Georgia după protestele violente, cu 63 de arestări. Parlamentarii s-au luat iar la bătaie

Herbert Kickl, liderul extremei drepte din Austria, este anchetat pentru corupţie

Partenerii noștri