Live

Bulgaria a început construcția interconectorului de gaze cu Serbia. Când vor fi gata lucrările

Data publicării:
Președinții Rumen Radev (dreapta) și Alexander Vucic (stânga) au participat la inaugurarea lucrărilor la interconectorul de gaze Bulgaria - Serbia. Foto: Profimedia

Bulgaria a început miercuri lucrările de construcţie la interconectorul de gaze cu Serbia, o conductă care va permite livrările de gaze non-ruseşti spre Serbia şi va consolida securitatea aprovizionării cu gaze în Europa de Sud-Est.

Interconectorul de gaze cu o lungime de 170 de kilometri va face legătura între oraşul bulgar Novi Iskar şi oraşul Niş din Serbia, urmând a deveni operaţional la finele acestui an, a declarat miercuri ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hristov, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Bulgaria, care avea în vedere acest proiect încă din 2012, intenţionează să finalizeze secţiunea de 62 de kilometri de pe teritoriul său încă din luna octombrie. Serbia, care a început lucrările la secţiunea de pe teritoriul său încă din luna februarie a anului trecut, intenţionează şi ea să finalizeze lucrările până la toamnă, susţin oficialii.

„Acest proiect oferă noi oportunităţi regiunii pentru o diversificare şi securitate reală a aprovizionării”, a declarat preşedintele Bulgariei, Rumen Radev la ceremonia de inaugurare a lucrărilor, la care a participat şi preşedintele Serbiei, Alexander Vucic.

„Vom dobândi un acces extins la pieţele europene. Serbia va dobândi acces la noi surse de gaze, care vor veni prin coridorul sudic al gazelor şi terminalele de gaze lichefiate din Marea Egee”, a declarat Alexander Vucic.

În prezent, singura conductă de gaze între cele două ţări transportă gaze naturale ruseşti care ajung în Turcia via TurkStream şi de aici mai departe în Bulgaria şi Serbia.

Noul interconector de gaze, un proiect finanţat parţial de Uniunea Europeană, va oferi Serbiei acces la livrări de gaze non-ruseşti. În plus, interconectorul va permite livrarea gazelor în ambele direcţii, ceea ce înseamnă diversificarea rutelor care leagă Bulgaria de reţeaua de gaze europeană.

După ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa, ca urmare a războiului din Ucraina, ţările europene au început să caute furnizori alternativi şi să coopereze mai activ în domeniul energetic.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bulgaria nu îndeplinește condițiile pentru aderarea la zona euro

Podul Giurgiu - Ruse intră în reparații pe partea bulgărească. Cum se va circula și când vor fi gata lucrările

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, vizită oficială în Serbia la invitația Tamarei Vucic

Kosovo vrea în Consiliul Europei, dar nu este de acord cu condițiile de aderare

Partenerii noștri