Live

Comisia Europeană propune un buget mai mare cu 2 miliarde de euro pentru urgențele transfrontaliere ale UE

Data publicării:
Sursa foto: Getty Images

Comisia Europeană a propus, marți, ca mecanismul UE folosit în caz de urgențe transfrontaliere să fie mărit cu 2 miliarde de euro în perioada 2021-2027, ajungând astfel la 3,1 miliarde de euro. Banii sunt folosiți pentru rezerve de echipamente strategice care să acopere urgențele sanitare, incendiile de pădure, incidentele chimice, biologice, radiologice sau nucleare ori alte urgențe majore.

Comisia propune să ofere Uniunii Europene „instrumentele necesare pentru a reacționa mai rapid atunci când o urgență transfrontalieră gravă, precum pandemia de coronavirus, afectează țările UE în același timp”.

„În acest scop, rescEU — care face parte din mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene - va fi consolidat în mod semnificativ, cu 2 miliarde de euro în perioada 2021-2027, pentru a se crea rezerve de echipamente strategice care să acopere urgențele sanitare, incendiile de păduri, incidentele chimice, biologice, radiologice sau nucleare ori alte urgențe majore”, arată un comunicat emis de Executivul european.

În conformitate cu propunerea Comisiei, UE va crea o rezervă de capacități de răspuns la situații de criză, va putea face achiziții directe de echipamente și va putea finanța în totalitate costurile de dezvoltare și de funcționare ale capacităților rescEU.

Comisia a propus și o creștere cu 5 miliarde de euro a bugetului său umanitar global, alocând în total 14,8 miliarde de euro în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Politico: Cum poate UE să oprească flota fantomă a Rusiei, care amenință acum Suedia

Guvernul ucrainean s-a răzgândit și nu-i va mai obliga pe bărbații capabili să lupte în război să se întoarcă din țările unde au fugit

Estonia acuză Rusia că îi încalcă spațiul aerian prin interferenţe GPS. O companie aeriană și-a anulat zborurile către estul Estoniei

„Banii europeni curg în continuare în Rusia”: Tomac cere UE să investigheze firmele care „finanțează războiul absurd al lui Putin”

Partenerii noștri