Live

Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Bosnia şi Herţegovina. Ce se întâmplă cu Rep. Moldova

Data publicării:
Foto: Președinta Comisiei Uniunii Europene, Ursula von der Leyen (st) și președinta Consiliului de Miniștri din Bosnia și Herțegovina, Borjana Kristo (dr) / Sursa foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a recomandat oficial marţi începerea negocierilor cu Bosnia și Herțegovina în vederea aderării la Uniunea Europeană, transmit Reuters, DPA şi Hina, preluate de Agerpres.

''Bosnia şi Herţegovina a făcut paşi înainte impresionanţi. Într-un an a fost realizat un progres mai mare decât într-un întreg deceniu'', a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit marţi în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

Anunţul executivului UE înseamnă că acesta este mulţumit că Bosnia a îndeplinit criteriile necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE. Totuşi, decizia de lansare a acestor tratative trebuie să fie aprobată cu unanimitate de liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni la Bruxelles în 21-22 martie.

''Astăzi, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Bosnia şi Herţegovina'', a informat CE într-un comunicat difuzat marţi.

Bosnia a solicitat în 2016 să adere la UE, iar în 2022 a primit statutul de candidată la aderare. În luna noiembrie a anului trecut, executivul comunitar a anunţat că negocierile cu Bosnia ar trebui să înceapă imediat ce vor fi îndeplinite anumite criterii.

Bosnia şi Kosovo sunt singurele ţări din Balcanii Occidentali care nu au început negocierile oficiale de aderare la UE.

Când va adera Republica Moldova la UE

Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi Turcia sunt şi ele candidate oficiale la aderare.

În luna decembrie a anului trecut, Uniunea Europeană a decis să înceapă negocierile cu Kievul şi Chişinăul şi să-i acorde Georgiei statutul de candidat oficial.

Tot marţi, Comisia a propus cadrele de negociere pentru viitoarele tratative cu Ucraina şi Republica Moldova.

Aceste documente stabilesc principiile care vor guverna discuţiile, substanţa negocierilor şi procedurile care vor fi urmate în cursul acestora, potrivit comunicatului executivului UE.

La fel ca decizia de deschidere a negocierilor, şi aceste propuneri au nevoie de aprobarea liderilor statelor UE. Ele vor constitui o bază pentru desfăşurarea primei runde de negocieri.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO Viral instant! Ce a pățit Andreea Bălan la un concert: ”Dezastru!”. Reacția artistei, ”de milioane”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marcel Ciolacu: PSD este cel mai european partid din România

Ciolacu: Când ţipă câte unul la TV sau în Parlament, trebuie să i se spună clar că România se prăbuşeşte fără fondurile europene

Bașcanul Găgăuziei și Ilan Șor au participat la parada de la Moscova. „Este o mare onoare să reprezint toată Moldova”

Comisia Europeană: Munca la negru și deficitul de competențe sunt factorii care duc la șomajul de lungă durată în România

Partenerii noștri