Live

Video&Foto Fețele unui cancelar. Cum s-a transformat Angela Merkel în cei 16 ani de mandat?

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Angela Merkel, în diverse ipostaze în cei 16 ani cât a fost cancelar Foto: Profimedia Images

Țara cu cea mai mare populație din Uniunea Europeană a ajuns într-un moment important - alegerile care vor stabili cine îi urmează în funcție Angelei Merkel. Oricine ar câștiga, va trebui să se ridice la înălțimea așteptărilor. Angela Merkel a fost cancelarul Germaniei timp de 16 ani, prima femeie care a deținut acest post și cea dintâi din Germania de Est. În ciuda problemelor și crizelor cu care s-a confruntat, ea rămâne unul dintre cei mai influenți politicieni ai planetei. Care a fost secretul acestui succes și al acestei longevități politice? Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Laurence Chaperon fixează obiectivul pe cancelarul german – iar și iar. A înregistrat mii de imagini cu Angela Merkel în ultimii douăzeci de ani. Chaperon este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de personaje politice din Berlin, așa că primește comenzi pentru portrete oficiale de la toate partidele.

„Politicienii au nevoie de fotografii pentru un singur scop: să-i ajute să convingă oamenii cu mesajul pe care vor să îl transmită. Pentru mine, fotografia este emoție și estetică. Și dacă ambele cerințe sunt îndeplinite, avem o imagine bună”, spune fotografa.

Iar Angelei Merkel îi place cum o vede Chaperon. Una dintre cele mai cunoscute poze a fost realizată de ea, la fel ca multe alte portrete oficiale.

„Îmi place foarte mult această fotografie. Sunt multe detalii în această imagine care mă fac să spun că este foarte bună. Și îmi place faptul că îți dă senzația că persoana din fotografie te ascultă”, spune Laurence Chaperon arătând o fotografie în care Angela Merkel, cu mâna la bărbie, zâmbește cald și prietenos.

Fizicianul intră în politică

Angela Merkel, născută în 1954, a fost fizician înainte de a intra în politică. Și a devenit rapid cunoscută pentru felul calculat în care lua decizii.

„Această tendință de a comunica într-un mod controlat face parte din stilul ei politic - felul ei de a-și păstra întotdeauna în minte scopul final. Dacă vă întrebați unde vreți să ajungeți, vă gândiți cum vă poate ajuta comunicarea să obțineți acel rezultat. Așa că încercați să evitați comunicarea prematură și pripită”, spune Mathis Feldhoff, jurnalist la ZDF.

La începutul carierei politice, Angela Merkel nu a acordat prea multă importanță propriei imagini publice. Nu avea nicio preocupare pentru coafura și ținuta potrivite în fața camerelor.

A trebuit să învețe aceste lucruri. A trebuit să învețe că aparițiile publice atent organizate, aparițiile discrete, au făcut-o să pară mai puternică, dar și mai inabordabilă și respectată”, spune Mathis Feldhoff.

Criza financiară și criza refugiaților, momente-cheie în cariera Angelei Merkel

Ea a valorificat acest lucru în 2007, când criza financiară globală amenința să îngenuncheze națiuni întregi. Politicile de austeritate strictă ale lui Merkel nu au făcut-o populară în Grecia, dar i-au adus mult respect în Germania.

„Dacă euro se prăbușește, Europa se prăbușește!” - avertiza atunci Angela Merkel.

La fel de asumat a luat poziție în criza refugiaților din 2015, care a fost, probabil, cea mai mare provocare a carierei. Cancelarul i-a primit pe refugiați, iar mesajul său central a devenit un fel de slogan.

Am reușit atât de multe, vom face față și acum. Putem face asta. Și vom depăși obstacolele care ne vor sta în cale”, spunea cancelarul.

În realitate nu a fost chiar așa. În special statele din blocul estic al Uniunii Europene s-au opus aderării la orice măsură comună în problema refugiaților. Iar în Germania, grupurile de dreapta au alimentat frica de contaminare cu culturi străine și s-au bucurat de tot mai mult sprijin.

„Cred că a cerut prea mult de la oameni în criza refugiaților, cu stilul ei de comunicare controlat. După euforia inițială, în cele din urmă mulți au rămas cumva dezamăgiți”, arată jurnalistul Mathis Feldhoff.

O imagine cât 1.000 de cuvinte

Evoluțiile platformelor de social media au jucat, de asemenea, un rol. Laurence Chaperon a observat cum comunicarea politică se mută online într-un mod din ce în ce mai greu de controlat.

„Îmi dau seama că, uneori, problemele politice au nevoie de ceva mai multe explicații decât un mesaj scurt. Dar în zilele noastre, așa se face comunicarea”, este de părere fotografa Laurence Chaperon.

Iar unele dintre mesaje nu sunt planificate. În 2016, când cancelarul Merkel părea că-și dă ochii peste cap în timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin, imaginea a devenit virală. Chiar și după 16 ani în funcția de cancelar, o imagine încă poate valora cât o mie de cuvinte.

Planurile unui fost cancelar

Un alt moment viral a fost Merkel îmbrăcată într-o robă studențească în timpul ultimei sale vizite în Statele Unite. Adesea, astfel de amintiri inspiră o observație personală atunci când rolul său de cancelar se apropie de final.

„Presupun că, din puterea obișnuinței, mă voi gândi la ce trebuie să fac în continuare. Și apoi îmi voi da seama brusc că asta e acum treaba altcuiva. Cred că îmi va face plăcere acel moment”, a mărturisit Angela Merkel.

„Cred că oamenilor din această țară le va lipsi stilul politic discret al Angelei Merkel și comunicarea sa politică. Totul devine din ce în ce mai agitat în jurul nostru. Mesajele de pe rețelele sociale vor fi tot mai scurte, mai rapide. În ceea ce privește comunicarea, Angela Merkel este o oază de calm. Nu servește nimănui dacă politica este la fel de precipitată ca presa”, consideră jurnalistul Mathis Feldhoff.

Laurence Chaperon îl va fotografia și pe succesorul Angelei Merkel. Și noul cancelar va trebui să decidă ce va face la fel și ce va face diferit.

Citiți și: Angela Merkel nu o să dispară din peisaj. Ce rol important va juca după alegerile germane din 26 septembrie

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Democraţia este ameninţată”. Reacția lui Scholz după ce un europarlamentar german a fost atacat în timp ce lipea afișe

„Extremiștii sunt complet dezinhibați și ne consideră vânat”. Un europarlamentar german, bătut cu sălbăticie în timp ce lipea afișe

Berlinul vrea să scape de vila lui Joseph Goebbels, ministrul de propagandă al lui Hitler: "Luați-o, e cadou!"

Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni. Inundații în Germania și Olanda, grindină cât mingea de ping-pong în Franța

Partenerii noștri