Live

Fosta şefă a serviciilor secrete spaniole, inculpată pentru spionarea preşedintelui secesionist al Cataloniei

Data publicării:
Pere Aragones a fost spionat cu ajutorul softului Pegasus. Foto: Profimedia

Fosta şefă a serviciilor de informaţii spaniole a fost inculpată pentru spionarea preşedintelui regional secesionist catalan Pere Aragones, prin intermediul softului Pegasus, a anunţat luni justiţia spaniolă.

Paz Esteban, care „a plătit factura” acestui scandal, fiind destituită anul trecut de guvernul lui Pedro Sanchez, a fost convocată pe 13 decembrie de judecătorul din Barcelona însărcinat cu acest dosar.

Într-un document judiciar, magistratul, care a admis plângerea lui Aragones, arată că faptele denunţate de secesionistul moderat au „caracteristicile” unor „posibile infracţiuni penale precum ascultarea ilegală a comunicaţiilor şi spionajul informatic”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Admiterea plângerii (...) este un pas important în vederea stabilirii întregului adevăr”, a salutat Aragones într-un mesaj postat pe platforma X, fosta Twitter. „Vrem să ştim cine a ordonat spionarea mişcării de independenţă”, a adăugat preşedintele regional catalan, care a depus plângere anul trecut împotriva lui Paz Esteban şi împotriva NSO, societatea israeliană care a conceput Pegasus.

Premierul Pedro Sanchez, spionat și el

Acest scandal de spionaj a izbucnit în aprilie 2022, după publicarea unui raport al organizaţiei canadiene Citizen Lab, care susţinea că a identificat peste 60 de persoane din mişcarea separatistă catalană ale căror telefoane mobile ar fi fost piratate prin acest soft, ce permite activarea de la distanţă a camerelor şi microfoanelor unui smartphone.

Guvernul spaniol a recunoscut că a spionat 18 persoane, printre care Aragones.

Ulterior, dosarul a căpătat o cu totul altă amploare, după ce guvernul spaniol a anunţat că premierul Sanchez şi doi dintre miniştrii săi au fost ei înşişi spionaţi în 2021 prin softul Pegasus.

Dosarul Pegasus

Guvernul spaniol a asigurat mereu că este vorba de un „atac extern”, însă a afirmat că nu ştie cine s-ar putea afla la originea lui, în timp ce mai multe media spaniole au evocat o posibilă implicare a Marocului, într-un context de gravă criză diplomatică între cele două ţări la momentul faptelor.

În iulie, justiţia spaniolă a anunţat clasarea provizorie a anchetei asupra spionării de membri ai guvernului, din cauza absenţei „absolute” de cooperare a Israelului.

Pegasus şi NSO fac obiectul unor grave acuzaţii după ce un consorţiu de media a dezvăluit în 2021 că softul fusese utilizat pentru a spiona telefoanele a sute de politicieni, jurnalişti, militanţi pentru drepturile omului sau directori de companii, din întreaga lume.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din străinătate vor avea la dispoziţie 915 secţii de votare pentru alegerile din 9 iunie. Cum vor fi organizate

Mallorca şi Ibiza introduc restricţii la consumul de alcool pe domeniul public. Pe ce plaje nu va mai fi permis băutul în public

Țările din UE care vor recunoaște statul palestinian în următoarele zile

A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis unei prietene un mesaj bizar, însă poliția are altă pistă

Partenerii noștri