Live

Germania trebuie să îşi pună problema serviciului militar obligatoriu, consideră ministrul apărării de la Berlin

Data actualizării: Data publicării:
Germania trebuie să îşi pună problema serviciului militar obligatoriu, consideră ministrul apărării de la Berlin. Foto: Profimedia

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, este de părere că, având în vedere situaţia de securitate şi nevoile armatei, Germania trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu, notează AFP.

„Trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase”, a declarat Boris Pistorius miercuri în cursul unei dezbateri asupra bugetului în Bundestag, camera inferioară a parlamentului german.

„Nu putem ignora această dezbatere”, a spus el, fără a se angaja în problema serviciului militar. „Fiecare model are nevoie de o majoritate politică şi de o societate care să-l susţină”, a continuat ministrul apărării.

În plus, el a reafirmat nevoia de a întări Bundeswehr-ul, armata germană, şi, prin urmare, de a creşte cheltuielile pentru apărare.

Pe de altă parte, ministrul a salutat faptul că Germania a atins pentru prima dată după decenii obiectivul NATO, potrivit căruia ţările membre trebuie să aloce cel puţin 2% din bugetul lor pentru apărare.

Cu un buget federal la apărare cu o sumă record de 72 de miliarde de euro, este vorba de 2,1%, a precizat Boris Pistorius.

„Acest lucru merge în direcţia corectă şi este adaptat la gravitatea situaţiei”, a declarat el, referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape doi ani.

La sfârşitul lui 2023, ministrul a promis că va face din Bundeswehr „coloana vertebrală a apărării colective în Europa” şi a prezentat noi directive. Ultimele directive ale armatei germane datau din 2011.

În orientările sale, guvernul insistă ca Bundeswehr-ul să se poată angaja şi pe scena internaţională, aşa cum a făcut în Balcanii de Vest şi în regiunea Sahel, notează AFP, citată de Agerpres.

Ponderea cheltuielilor militare era de 5% din PIB-ul Germaniei în anii 1960, apoi a scăzut sub 2% din 1990 şi destrămarea URSS, cu doar 1,3% în 2021. 

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Absolut ridicol". Scandal în Anglia, după decizia luată de Tottenham față de Drăgușin & Co: "Pură lăcomie!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării le cere aliaţilor NATO să trimită mai multe sisteme Patriot în Ucraina: „E crucial”

Zece exemplare de râs din România vor fi transferate în Germania. Imagini cu Viorel, primul mascul eliberat în pădure

Reacția Kremlinului după ce Zelenski a cerut țărilor NATO să intercepteze rachete rusești deasupra Ucrainei: „A alunecat în isterie”

SUA amenință cu sancțiuni băncile germane implicate în tranzacțiile prin care Rusia își consolidează invazia în Ucraina

Partenerii noștri