SUA amenință cu sancțiuni băncile germane implicate în tranzacțiile prin care Rusia își consolidează invazia în Ucraina

Data publicării:
Janet Yellen Testifies before House Committee on Ways and Means, Washington, United States - 30 Apr 2024
Foto: Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA / Sursa foto: Profimedia Images

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, le-a cerut, marți, directorilor băncilor germane să-și intensifice eforturile de a respecta sancțiunile impuse Rusiei și să înceteze să închidă ochii la încercarea rușilor de a le eluda, pentru a evita astfel potențiale sancțiuni care le-ar împiedica accesul la dolarii americani.

Janet Yellen a spus, la începutul unei întâlniri cu bancherii germani la Frankfurt, că ordinul semnat de Biden în decembrie, anul trecut, prin care băncile pot fi lovite cu sancțiuni secundare dacă ajută tranzacțiile militare rusești a contribuit la reducerea reușitei Rusiei de a procura bunuri necesare războiului dus în Ucraina, dar că este nevoie de mai multă determinare, scrie Reuters.

"Rusia continuă să achiziționeze bunuri sensibile și să-și extindă capacitatea de a produce aceste bunuri pe plan intern. Trebuie să rămânem vigilenți și să fim mai ambițioși", a spus Yellen.

„Îndemn toate instituțiile de aici să ia măsuri de conformare sporite și să vă crească vigilența asupra încercărilor rusești de evaziune”, a spus Yellen în observațiile pregătite pentru întâlnirea cu bancherii de la Frankfurt.

„Rusia este disperată să obțină bunuri esențiale din economii avansate precum Germania și SUA”

Într-un avertisment neobișnuit de direct, ea le-a spus directorilor de bănci să controleze respectarea sancțiunilor între sucursalele și filialele străine ale băncilor lor și să contacteze clienții străini de servicii bancare corespondente pentru a face același lucru, în special în jurisdicțiile cu risc ridicat.

„Rusia este disperată să obțină bunuri esențiale din economii avansate precum Germania și Statele Unite”, a spus Yellen. „Trebuie să rămânem vigilenți pentru a preveni capacitatea Kremlinului de a-și aproviziona baza industrială de apărare și pentru a accesa sistemele noastre financiare pentru a face acest lucru”.

Avertismentul lui Yellen vine la scurt timp după ce Trezoreria SUA a presat cu succes Raiffeisen Bank din Austria, cea mai mare bancă occidentală din Rusia, să renunțe la o înțelegere care implică un magnat rus.

Cazul Raiffeisen Bank International

La începutul acestei luni, Raiffeisen Bank International a renunțat la o ofertă e 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) a magnatului rus Oleg Deripaska, după presiunea intensă a SUA.

Prăbușirea acordului a reprezentat un nou eșec pentru creditor, care se confruntă cu critici pentru legăturile sale cu Moscova, la mai bine de doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Presiunea SUA a subliniat, de asemenea, dorința Washingtonului de prelua frâiele în cazul băncilor europene care au legături cu Rusia.

Raiffeisen Bank International (RBI) a fost avertizată de Trezoreria SUA în scris că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi limitat din cauza tranzacțiilor sale cu Rusia, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu subiectul.

Pe 6 mai, secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a trimis o scrisoare către RBI, exprimându-și îngrijorarea cu privire la prezența băncii în Rusia, precum și la o afacere de 1,5 miliarde de dolari.

Anunțul RBI a urmat după săptămâni de presiune asupra planului său de a cumpăra o participație la grupul de construcții Strabag, o mișcare menită să deblocheze fondurile înghețate ale băncilor în Rusia.

Sancțiunile impuse Rusiei sunt evitate via China, EAU și Turcia

Yellen a spus că cea mai îngrijorătoare activitate de evaziune a sancțiunilor rusești vine prin China, Emiratele Arabe Unite și Turcia, dar a adăugat că Trezoreria „lucrează pentru a perturba evaziunea oriunde o vedem, din Asia Centrală până în Caucaz și în toată Europa”.

Yellen, care se întâlnește cu directori de vârf ale băncilor într-o vizită la Frankfurt, înainte de a participa la o întâlnire a miniștrilor de finanțe din G7 în Italia, în această săptămână, a spus, de asemenea, că dorește să afle părerile lor despre economia globală și stabilitatea sistemului financiar.

Ea a spus că vede economia globală ca fiind rezistentă, depășind așteptările, cu riscuri în general echilibrate și condițiile financiare relaxate, după turbulențele bancare de anul trecut.

„De asemenea, rămânem vigilenți la potențialele vulnerabilități, inclusiv la nivelurile ridicate ale datoriilor corporative și lichidității în sectorul nebancar și a tensiunilor de pe piețele imobiliare comerciale”, a spus Yellen.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Cine va juca în „Knives Out 3”. Rian Johnson revine ca regizor pentru „Wake Up Dead Man”
Adevarul
Ion Ţiriac a pus ochii pe un castel cu o istorie aparte. Cine este îngropat în curte și cât l-ar costa pe...
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Cel mai bătrân român a împlinit 111 ani. Ce aliment neobișnuit mănâncă bărbatul care a doborât mai multe...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Natalie Portman și Paul Mescal, fotografiați în fața unui bar din Londra. Între cei doi actori părea să...
UTV
Erika Isac si Rares au fost amenintati cu moartea inaintea unui concert la Medgidia. Evenimentul a fost anulat