Live

Jens Stoltenberg, la o întâlnire cu premierul Moldovei: „Cerem Rusiei să îşi retragă forţele de pe teritoriul vostru”

Data publicării:
Foto: Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg (dr) și prim-ministrul Moldovei Dorin Recean (st). Sursa foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a primit joi pe prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, la sediul NATO. El a lăudat parteneriatul de 30 de ani dintre NATO şi Republica Moldova şi a cerut Rusiei să îşi retragă trupele de pe teritoriul Moldovei, arată un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice, preluat de News.ro.

"Moscova continuă să exercite presiuni asupra Republicii Moldova", a declarat secretarul general al NATO, menţionând inclusiv şantajul energetic şi dezinformarea folosite "cu scopul de a vă destabiliza societatea şi de a vă submina democraţia", după cum i-a spus Stoltenberg lui Dorin Recean.

"Ne consolidăm capacitatea de apărare. Agresiunea Rusiei în Ucraina a necesitate eforturi şi mai mari din partea noastră pentru a dezvolta, alături de prietenii noştri, rezilienţa societăţii, a instituţiilor, dar şi capacitatea noastră de apărare. Ne dorim să participăm la misiuni internaţionale, dar şi la exerciţii care ne vor consolida capacitatea şi interoperabilitatea”, a declarat prim-ministrul Moldovei, citat de NewsMaker.

Dorin Recean efectuează în perioada 24-26 octombrie o vizită la Bruxelles. Acesta a avut întrevederi cu oficiali de rang înalt ai UE, între care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, şi comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, în condiţiile în care Chişinăul aşteaptă în această lună raportul CE de evaluare a progreselor pe care le-a făcut după ce anul trecut Moldova a primit statutul de ţară candidată la aderarea la UE.

Ca şi Ucraina, Republica Moldova aşteaptă "verdictul" liderilor UE, care ar putea decide în decembrie începerea negocierilor de aderare la UE.

Aceasta este cea de-a patra vizită într-o capitală europeană a şefului executivului de la Chişinău, după cele de la Bucureşti, Kiev şi Berlin, menţionează NewsMaker.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Șocant”: au decis să divorțeze, după 12 ani! ”Cea mai frumoasă femeie din lume” crede că urmează o altă ”lovitură”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primul politician transgender din Rusia a anunțat că revine la genul său inițial: „Am realizat că sunt bărbat în postul mare”

Ce părere au chinezii despre Vladimir Putin: „Mi s-a părut mereu foarte frumos”/ „Trebuie respectat”

Zelenski e în Harkov, cel mai fierbinte punct al frontului. În timp ce mii de femei și copii erau evacuați, rușii "îi vânau" cu drone

UE va sancționa presa rusă. Moscova e furioasă și amenință: „Vom reacţiona foarte dureros împotriva occidentalilor”

Partenerii noștri